Leikin laboratorio

Museo Leikin blogi

Tervetuloa Museo Leikin Leikin laboratorio -blogin pariin! Leikin laboratorio -blogissa käsitellään museon aihepiireihin, lapsuuden historiaan, leikkeihin ja leluihin liittyviä teemoja. Monet kirjoituksista kertovat Museo Leikin näyttelyistä ja hankkeista tai niihin liittyvistä aiheista. Kirjoittajat ovat niin Museo Leikin omaa henkilökuntaa kuin ulkopuolisia asiantuntijoitakin.

Kaksi pientä nukkea prinsessahameissa yhdessä keinussa.

Lapsuus, leikki ja sateenkaarihistoria

Vaatetussuunnittelija ja taiteen maisteriopiskelija Sanna Hautamäki Lapin yliopistosta muistelee omaa nuoruuttaan japanilaisen populaarikulttuurin ja katumuodin parissa.
Dir en Grey -bändin fanitavaraa DVD-kansista rumpukapulaan.

Dir en Grey -fanin tarina

Valokuvaaja Ninni West kertoo blogikirjoituksessa j-rock-bändi Dir en Greyn fanituksesta.
Japanilaisen katumuodin harrastaja lolita-mekossa.

Luovuus innoitti harrastamaan japanilaista populaarikulttuuria

Vaatetussuunnittelija ja taiteen maisteriopiskelija Sanna Hautamäki Lapin yliopistosta muistelee omaa nuoruuttaan japanilaisen populaarikulttuurin ja katumuodin parissa.
Ihmisiä kokoontuneena avaraan tilaan Desucon-tapahtumassa.

Conitapahtumat ovat innostuksen karnevaaleja

Blogikirjoituksessa conin pääjärjestäjänä vuosia toiminut Anna Jalo valottaa conien lumoa ja suosion salaisuuksia.
Kaksi nuorta naista näyttävissä lolita-tyylin mekoissa.

Mekkoterapiaa

Käsityön opettaja ja pitkän linjan lolita-muodin harrastaja Hanna Kousa avaa blogikirjoituksessa ompeluharrastustaan ja lolitamekon valmistamista.
Nainen cosplay-asussa metsässä

Cosplayn harrastajana 10 vuotta

Tässä blogitekstissä pitkän linjan cossaaja, eli cosplay-harrastaja, Meri-Tuuli Malkamäki kertoo harrastuksensa alkutaipaleesta ja sen kehittymisestä 10 vuoden harrastusjakson aikana.
Pokemon-aiheisia esineitä pehmoleluista limsatölkkiin.

Anime valtavirtaistuu länsimaissa

Kaksiosaisen artikkelin toisessa osassa Aasian tutkija Viktoria Murskaja kertoo, miten japanilainen animaatio, anime, nousi suosioon länsimaissa.
Nuori nainen taustallaan anime-mainoksia

Animen ensiaskeleet länsimaissa

Kaksiosaisen artikkelin ensimmäisessä osassa Aasian tutkija Viktoria Murskaja valottaa japanilaisen animaation eli animen ensimmäisiä esiintymisiä länsimaissa.
Näyttävään rusettiin ja koruihin pukeutunut punatukkainen nainen.

Muutos johti japanilaisen katumuodin syntyyn

Artikkelissa vaatesuunnittelija ja taiteiden kandidaatti Sanna Hautamäki tarkastelee katumuodin syntyyn vaikuttavia tekijöitä
Kaksi näyttävästi pastelliväreihin pukeutunutta nuorta naista.

Miksi juuri Japani?

Valokuvaaja ja japanilaisen katumuodin harrastaja Ninni West hurahti japanilaiseen populaarikulttuuriin 20 vuotta sitten. Blogitekstissä hän valottaa harrastamisensa kehittymistä vuosien varrella ja pohtii syitä sille, miksi juuri Japani ja sen populaarikulttuuri kiehtovat.
Digitaalisista peleistä tuttuja leluhahmoja ja käsikonsolipeli

Ruutuhyppy – pelillistä leikkiä ja leikillistä peliä näyttelyssä

Museo Leikin ensimmäinen vaihtuva näyttely Ruutuhyppy kertoo leikkimisen ja pelaamisen yhtymäkohdista. Näyttelyn käsikirjoituksen taustatutkimuksen tehnyt lelu- ja leikin tutkija Katriina Heljakka kertoo tutkimuksen näkökulmasta pelin ja leikin eroista ja yhtäläisyyksistä.
Leluilmiöitä Museo Leikin kokoelmasta

Sumppi, Cikada, Bebe sekä Bonzo – leluilmiöitä kokoelmasta

Museo Leikki on julkaissut Finna-palvelussa Lapsuuden ilmiöitä -sivuston. Siellä voi tutustua museon kokoelman kautta kymmeneen lapsuuden ilmiöön, joita voi myös nähdä uuden museon päänäyttelyssä.