Leikisti ihan oikeesti!

Poika nostaa voimailutangon päänsä yläpuolelle innostunut ilme kasvoillaan.

Leikisti ihan oikeesti!

 

Lelumuseo Hevosenkä aloittaa bloggaamaan kaikkien aikojen kiinnostavimmasta vuodestaan. Seuraavan 1,5 vuoden aikana museomme tulee kokemaan suuren näyttely- ja konseptiuudistuksen. Saan ilokseni kunnian korkata tämän blogialustan ja toivotan kaikki tervetulleeksi hyppäämään kyytiin meidän leikkimieliselle matkallemme! Aloitamme blogisarjan valottamalla tavoitteitamme uudelle Lelumuseolle.

 

 

Kokoaan suurempi museo

 

Lähtökohdat kehittämistyölle ovat olleet Lelumuseolla erinomaiset. Kävijäluvut ovat olleet 2010-luvulla jatkuvassa kasvussa. Museo on profiloitunut onnistuneesti yleisötyön taitajana ja houkuttelevana kohteena vuositasolla kymmenille tuhansille museovieraille. Kotipaikkamme Näyttelykeskus WeeGee Espoon Tapiolassa on vetovoimainen kulttuurikohde sekä kotimaisille että ulkomaalaisille kävijöille. Kävijätutkimukset kertovat tyytyväisyydestä, mutta uudistusta toivotaan nykyisen perusnäyttelyn oltua esillä jo 15 vuotta.

Hyvästä lähtötilanteesta huolimatta museon vanha perusnäyttely on tullut teknisesti tiensä päähän ja museon neliöt paukkuvat vilkkaina päivinä. Uusia näyttelysisältöjä halutaan tuoda vahvemmin ja rohkeammin esille sekä toiminnallisuutta halutaan lisätä. Visiomme on myös matkan varrella kirkastunut: museokonseptia halutaan uudistaa leikkikaluja tutkivasta ja esittelevästä museosta yleisemmin leikin kiehtovan maailman tutkimusmatkailijaksi.

”Lapsuus on niin lyhyt – voisiko sitä rohkaista pidentämään ja löytää keinoja säilyttää avoimen uteliaisuuden?”, pohtii keski-ikäinen vakioasiakkaamme haastattelussa.

Lelumuseo heittäytyi yhteisleikkiin jo vuosia ennen kuin uuden perusnäyttelyn suunnittelu aloitettiin. Vuosikymmenen ajan museo on ollut osana espoolaista Teatteri Hevosenkengän organisaatiota, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia elämyksiä lapsille ja aikuisille. Hevosenkengän tavoitteena on oivallusten ja elämysten herättäminen, luovuuteen kannustaminen ja lastenkulttuurin kehittäminen. Ammattiteatteri ja -museo samassa organisaatiossa ovat täysin ainutlaatuinen yhdistelmä Suomessa, joka luo loistavan pohjan luovalle uudistustyölle.

 

Leikkiin lähdön mahdollistaja

 

Lelumuseo Hevosenkenkä on saanut Suomen kulttuurirahastolta kaksi merkittävää apurahaa suunnitelmiensa ja unelmiensa toteuttamiselle. Vuonna 2018-2019 museossa toteutettiin 1.  vaiheen Museovisio-apurahan voimin inspiroiva suunnitteluvuosi. Vuosi syvensi asiakastuntemustamme eri tavoin ja tutustuimme alan loistavimpiin museoihin maailmalla. Saimme sparrausapua ja workshop-kokemuksia, loimme verkostoja ja visioimme konkreettisia näyttelytoteutuksia.

Hedelmällinen ja leikkisä suunnitteluvuosi loi suuntaviivat uudistukselle, jota nyt toteutamme Leikin laboratorio 2022 -hankkeessa. Sen rahoituksena on niin ikään Suomen kulttuurirahaston myöntämä, merkittävä Museovisio-apuraha, jonka tavoitteena on tukea suomalaisten museoiden kehitystä yhä kiinnostavammiksi, enemmän yleisöä houkutteleviksi sekä paremmin tietoa välittäviksi. Olemme onnellisia ja kiitollisia tuesta sekä luottamuksesta visioomme!

 

Lapsuus muutoksessa

 

Museo on kartoittanut viime vuodet aktiivisesti toimintaympäristönsä muutoksia ja oman piirinsä kehityssuuntia hahmottaakseen keskeisimmät haasteet ja mahdollisuudet uudistusprosessissa. Esille on noussut useita merkittäviä teemoja, joita museo voisi toiminnassaan puolustaa, nostaa esille ja vaalia. Tässä mainittakoon muutamia keskeisiä huomioita lasten ja perheiden (keskeisin kohderyhmämme) elämässä näkyviksi muutossuunniksi:

 

  • Leikki-iän ja lapsuuden lyheneminen
  • Perheiden ajankäyttö on tiukkaa ja kilpailu siitä kovaa palveluntarjoajien keskuudessa
  • Empatiataitojen tärkeys nyky-yhteiskunnassa
  • Lukutaidon heikkeneminen ja lukemisen väheneminen
  • Leikillinen käänne: leikin murtautuminen aikuisten maailmaan, someen ja työyhteisöihin

 

Näiden lisäksi muita laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä nousi keskiöön, kuten kestävä kehitys, digitalisaatio ja omien kokemusten kollektiivinen jakaminen. Uudessa visiossaan Lelumuseo on määritellyt omia roolejaan, jotta pystyisimme toiminnassamme vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla edellä mainittuihin haasteisiin. Fokusoinnissa kirkastuivat kolme roolia: tarinankertoja, kasvattaja ja yhteisön rakentaja. Näiden roolien lunastamisesta saamme kuulla lisää blogisarjamme kirjoituksissa.

Joukko ihmisiä illallistaa pöydän ääressä lelumuseossa.
Sidosryhmien Museovisio after work -tilaisuudessa 2019 pohdittiin uuden museon rooleja.

 

 

Suomen iloisin museo

 

Uuden Lelumuseon missio on vaalia jokaisen lapsuutta hellästi, toimia leikin asianajajana ja laboratoriona sekä kannustaa löytämään kaikissa asuva luovuus ja sisäinen lapsi. Museokokoelmamme ovat pullollaan lapsuuden rakkaimpia leluja ja niistä kumpuavia tarinoita. Kokoelmien kautta toivomme nostalgian ja tuoreen näkökulman luovan turvallisia ja ikimuistoisia kohtaamisia kaikenikäisten välillä. Toivomme että uusi museomme luo mahdollisuuksia empatian ja myötäelämisen opetteluun, unohtamatta hulluttelua!

Uudistustyö alkaa toden teolla vuoden 2021 alussa. Suljemme nykyisen Lelumuseon uudistustöiden vuoksi 8.3.2021. Uusi museo on tavoitteena avata yleisölle alkuvuodesta 2022. Toivottavasti pääset seuraamaan hankkeemme etenemistä ja näkökulmia siitä, miten Suomen iloisin museo rakentuu, sillä tämä leikki ei lopu lyhyeen!

 

Laura Kokki, ts. museonjohtaja

 

Lisätietoa Museovisio-apurahasta Suomen kulttuurirahaston sivulta.
Lisätietoa Museovisio-suunnitteluvuodestamme.
Lisätietoa Lelumuseolle myönnetystä Museovisio-apurahasta.

Tykkäsitkö artikkelista?

Jaa Facebookiin
Jaa Twitterissä
Jaa Pinterest
Jaa Whats App