Asuntonäyttö museossa: 3h+parvi+k+kph/wc, kerrostalo 2016, Espoo

Lapsen itse kierrätysmateriaaleista tekemä nukkekoti.

Asuntonäyttö museossa: 3h+parvi+k+kph/wc, kerrostalo 2016, Espoo

Kun toiveiden Barbie-taloa ei hankittu kaupasta, päätti Milla rakentaa sellaisen itse. Unelmien nukkekoti syntyi leikkien ja askartelun lomassa huone ja tavara kerrallaan. Uudistetussa Lelumuseossa näyttelyn esinevalinnat harkitaan tarkkaan peilaamaan lapsuuden moninaisia kokemuksia sekä lelu- ja leikkikulttuurin loputonta kirjoa. Pienen tytön suuri aarre on keväällä kaikkien nähtävillä!

Kokoelmien peruskalliota ja uusia helmiä

Herkullinen, haastava ja merkityksellinen esinevalinta. Näitä pohditaan nyt päivittäin Lelumuseolla, kun uuden näyttelyn suunnitelmat konkretisoituvat ja täsmentyvät. Millä perusteilla tuhansien esineiden kokoelmasta nostetaan esille keskeiset, unohdetut, yleiset, poikkeukselliset, rakkaat jne.? Kenen lapsuudesta ne kertovat? Miten museomme kokoelma heijastelee suomalaista lapsuutta?

Lelumuseolle tarjotaan aktiivisesti lahjoituksia. Sähköpostissa ja puhelimessa on viikoittain keskusteluja siitä, ottaisiko Lelumuseo vastaan uusia esineitä ja aineistoja kokoelmiinsa. Kokoelmapolitiikkamme linjaa tallennusalueeksemme erityisesti suomalaisvalmisteiset ja suomalaisten rakkaimmat lelut. Jokainen lahjoitustarjous käydään kuitenkin harkiten läpi.

Omien kokoelmien tuntemus on keskeisessä roolissa päätöksiä tehdessä: miltä osin uudet aineistot täydentävät olemassa olevaa kokoelmaa? Näyttelyuudistus ja uusi käsikirjoitus nostavat myös uusia merkityksiä ja ilmiöitä kokoelmatyön näkökulmasta. Joskus yksittäinen lahjoitus kiteyttää hienosti uudistuksemme ydintä, kuten tämän blogin poiminta.

Lapsen itse tekemä nukkekoti.
Asunnossa on oivaltavia tilaratkaisuita, kuten parvisänky olohuoneessa.

Kierrätysmateriaaleista tehty lapsuuden aarre

Viime keväänä museo sai yhteydenoton liittyen erääseen nukkekotiin. Kokoelmissamme on entuudestaan hyvä kattaus nukkekoteja noin sadan vuoden ajalta. Millainen nukkekoti tällä kertaa olisi kyseessä? Lahjoittaja oli nuori neiti, joka oli äitinsä kanssa pohtinut tytön lapsuuden rakasta projektia lahjoitettavaksi Lelumuseolle.

Postilaatikko pursuaa kirjeitä, tv-kanavilla ”vaihtuu” ohjelmat ja uunissa paistuu herkullisia leivonnaisia. Isokokoisessa, Barbien kodiksi suunnitellussa nukkekodissa on käytetty mielikuvituksellisia materiaalivalintoja. Yksityiskohdissa riittää katseltavaa pitkäksi aikaa. Materiaalien osalta projektissa on käytetty pääosin vain kierrätysmateriaaleja, joita kaiveltiin oman kodin kierrätyksestä.

Itsetehdyn nukkekodin keittiö jääkaappeineen ja uuneineen.
Asunnon keittiö on kompakti, mutta toimiva.

Tuleeko valmis valmiimmaksi?

Nukkekotia on rakennettu, purettu ja muunneltu kerta toisensa jälkeen vuosina 2016-2021. Huoneet ovat vaihtaneet paikkaa ja tavaroita on tullut ja mennyt. Kun koronapandemia iski 2020, heijastui ajankuva leikeissä Barbien saadessa kääntyvän sänky/työpöydän ja kasvomaskit. Vertaus Theseuksen laivaan ei ole kaukana -mikä on alkuperäistä kaiken muuttuessa/vaihtuessa? Vaikka nukkekodissa ei kaikki ole alkuperäistä, on sen identiteetti säilynyt samana. Tämä on äärimmäisen kiehtovaa museoesineiden tallennuksen kannalta.

Lahjoitus kertoo myös 2010-luvun leikeistä Espoossa naapurin tytön kanssa. Leikeissä asukkaat eli Barbie-nuket viettivät ihan tavallista elämää. Tytön parvisängyn alla oli nukkekodin yhteydessä myös piha keinuineen ja polkupyörineen, oma pienoismaailmansa. Nukkekodin pääasiallinen tarkoitus muuttui ajan saatossa leikistä nimenomaan askarteluun. Milla on työstänyt yhdessä Heini-äitinsä kanssa museolle videon, jolla Milla kuvailee talon sisältöä ja kehitysvaiheita.

Itsetehdyn nukkekodin työhuone, jossa on sänky ja työpöytä tietokoneineen.
Yläkerrassa on yhdistetty työ- ja makuuhuone.

Tervetuloa kotiin

Lahjoitus täydentää oivallisesti museon kokoelmia ja on valittu mukaan uudistuvan Lelumuseon päänäyttelyyn. Listaten muutamia kriteereitä, huomaamme että tämä helmi on löytänyt parhaan mahdollisen uuden kodin: se on itsetehty, suomalainen, erityisen merkityksellinen käyttäjälleen, leikkiarvoltaan rikas ja kuvastaa suomalaista lapsuuden historiaa 2010-luvulla. Tämän helmen asuntoilmoituksessa lukisi 3h+parvi+k+kph/wc, kerrostalo 2016, Espoo. Tervetuloa uuteen kotiisi, olemme aivan myytyjä!

Laura Kokki, ts. museonjohtaja

Tykkäsitkö artikkelista?

Jaa Facebookiin
Jaa Twitterissä
Jaa Pinterest
Jaa Whats App