Museoiden Nykydokumentointiteko-palkinnon voitti Museo Leikki

Museoiden Nykydokumentointiteko-palkinnon voitti Museo Leikki

Museoiden Tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO palkitsi kolmatta kertaa ammatillisessa museossa toteutetun nykydokumentointiteon. Museoiden nykydokumentoinnilla tarkoitetaan ajankohtaisen ilmiön, aiheen, tapahtuman tai tilanteen tallentamista osaksi museon kokoelmia. TAKO-verkosto jakaa nykydokumentoinnin kannustinpalkinnon ammatillisille museoille joka toinen vuosi.

Palkintoraati valitsi voittajaksi Museo Leikin Käärijä-ilmiötä tallentaneen hankkeen ”Käärien museoon”. Voittajavalinnan perusteluissaan raati totesi, että “Museo Leikki tarttui nopeasti ja ketterästi Käärijän synnyttämään ilmiöön ja käytti onnistuneesti nettiä ja sosiaalista mediaa tallennuksen välineenä. Raati kiitti erityisesti museon kykyä reagoida nopeasti myös ilmiön kansainväliseen laajenemiseen, jolloin verkkolomakkeet käännettiin englanniksi ja kansainväliset fanit pääsivät mukaan museon hankkeeseen. Museo Leikki tavoitti sosiaalisessa mediassa eri-ikäisiä Käärijä-faneja, myös lapsia. Ilmiön ympärille syntynyt yhteisö tuotti valokuvia, muistoja, esineitä ja taidetta, joita museo tallensi kokoelmiinsa, ja myös esitteli heti tuoreeltaan.”

Raadin mukaan “Museo Leikin ansiot hankkeessa olivat onnistunut kansainvälisen fanikulttuurin tallentaminen sosiaalisessa mediassa ja fanien osallistaminen ilmiön tallentamiseen. Hankkeessa nostettiin esiin myös ilmiöön liittynyt tee-se-itse-näkökulma esimerkiksi fanitaiteen ja käsitöiden muodossa. Ilmiö, kuten museon hankekin, sai ihmiset innostumaan ja toi museolle kansainvälistä näkyvyyttä somessa.”

Palkintoraatiin kuuluivat vuoden lehtikuva- ja vuoden uutiskuva- palkittu Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero, Suomen museoliiton koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila, Museoviraston erikoisasiantuntija Anna Alavuotunki ja TAKO-verkoston puheenjohtaja, KAMU Espoon kaupunginmuseon yhteisömanageri Kirsi Ojala.

Museo Leikki kiittää palkinnosta ja samalla lähettää kiitokset kaikille keruuseen vastanneille!