Pyörillä kulkeva kana

 

Näin pääsiäisen jälkeen lienee sopivaa esitellä maaliskuun esineenä sympaattinen pyörillä kulkeva kana! Valkoiseksi maalattu, punaisen heltan ja pyörät omaava puinen kana on vanhimman, edelleen toiminnassa olevan kotimaisen lelutehtaan Juho Jussila Oy:n tuotantoa. Tehdas on ollut aina tunnettu kasvatuksellisista puuleluistaan. Tämäkin kana ilmentää yksinkertaisella muodollaan hyvin ns. kehittävän lelun ideaa: se jättää tilaa lapsen omalle luovuudelle ja mielikuvitukselle eikä ole liian valmis ja yksityiskohtainen. Kaikessa koruttomuudessaan kaunis kana hivelee myös aikuisen katsojan ja leikkijän silmää! Kana on tehtaalla myös uustuotannossa, ja ostettavissa uutena versiona tänäkin päivänä.

Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmaan Juho Jussilan kana on tullut vuonna 1998, ja valmistaja on sen itse meille lahjoittanut muutaman muun lelun kanssa. Museomme prioriteettinä ja valtakunnallisena vastuualueena on tallentaa nimenomaan suomalaisia leikkikaluja, minkä vuoksi on hyvin tärkeää, että kokoelmissamme on mahdollisimman kattavasti kotimaisen leikkikalutuotannon kulmakiviä. Kana esiintyy ensimmäistä kertaa jo vuoden 1967 vientilelujen luettelossa. Kokoelmamme kana on luultavasti tätä vanhaa mallia, sillä uudemmissa on hieman erilaiset pyörämallit.

Pedagogi Juho Jussilan tehdas aloitti lelutuotannon Jyväskylässä jo vuonna 1923, eli tehdas pääsee pian kunnioitettavaan 100 vuoden ikään! Suomessa on enää hyvin vähän leluteollisuutta, joten näin hieno ja pitkä elinkaari ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Juho Jussilan leluista suuri osa menee vientiin, joten näihin puuleluihin päästään ihastumaan ympäri maailmaa. Tietojemme mukaan kanalelun on suunnitellut Klaus Michalik, joka toimi 1970-luvulla Keravan Puusepäntehtaan muotoilijana ja 1980-luvulla Ornon valaisinsuunnittelijana. Valtaosan Juho Jussilan tehtaan leluista suunnitteli joku perheenjäsenistä, mutta myös sisustusarkkitehti ja kalustesuunnittelija Olof Ottelin suunnitteli tehtaalle leluja.

 

Lähteet:

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmatietokanta

Leluneuvos ja naulapojat. Juho Jussilan tie pedagogista leikkikalutehtailijaksi, 2001. Toim.: Pirjo Hyytiäinen, Virpi Talja & Pirjo Vuorinen. Gummerus Kirjapaino Oy: Jyväskylä.

Raitanen Elina, 2011: Puulelutehtaan vuosikymmenet. Kasvattavien puulelujen valmistaja Juho Jussila Oy 1923–1980. Pro Gradu-tutkielma, Jyväskylän Yliopisto.

Juho Jussila Oy:n export-kuvasto 1967, Jyväskylä.