Puinen klassikko – Oy Juho Jussila 100 vuotta -pienoisnäyttely 5.10.2023-12.5.2024

Museo Leikki juhlistaa vanhinta suomalaista, edelleen toiminnassa olevaa lelutehdasta Oy Juho Jussilaa juhlanäyttelyllä. Tehtaan perustamisesta 1923 tuli helmikuussa 2023 kuluneeksi 100 vuotta. Kaikki alkoi Fortunasta, jonka jälkeen tuli lukuisia muita ikonisia pelejä ja leluja; Tikka, Korona, Hakka, Askarelaatikko, Jukolan talo, Rullajakkara ja Keinuhevonen. Jukka-tuotemerkkiä tehtaan leluista alettiin käyttää 1930-luvun lopulla. Pienoisnäyttely esittelee Jussilan tuotannon parhaimmistoa, harvinaisuuksia, leikkijöille rakkaimpia leluja ja niihin liittyviä muistoja.

Suomessa Jussilan lelujen tunnettavuuden kasvuun vaikuttivat lukuisat yhteistyökuviot, yksi tärkeä niistä Lastensuojelun keskusliiton kanssa. Näyttelyssä tutustutaan myös Jussilan lelujen kansainväliseen merkitykseen ja ulkomaille vientiin. Alusta lähtien Jussilan lelutehdas pyrki saavuttamaan ulkomaisia markkinoita, ja nykyään Jukka-lelut ovat kenties tunnetumpia Japanissa kuin kotimaassaan. Jussilan lelujen muotokieli on ajatonta ja yksinkertaista, mutta mieleenpainuvaa. Leluja ovat Jussilan perhepiirin lisäksi suunnitelleet tunnetut muotoilijat kuten Olof Ottelin, Klaus Michalik, Eero Aarnio ja Yozo Waku. Lelujen materiaalina on toiminut useimmiten suomalainen koivu, ja siitä tehtyä vaneria on tarvittu runsain määrin mm. Fortunan ja Koronan pohjiin. Näyttely pohtii myös kysymystä siitä, miksi joistakin leluista tulee pitkäikäisiä klassikoita.

Puinen Klassikko-näyttelyssä pääsee myös pelaamaan ja leikkimään itse mm. jättimäisellä Askarelaatikolla ja Fortunalla. Näyttelyn oheisohjelmassa on luvassa mm. Jukka-lelujen leikkipisteitä, puuleluista kertova luentosarja sekä erilaisia työpajoja. Näyttely on esillä kesään 2024 saakka.

Museo Leikissä on meneillään verkkokysely Juho Jussilan puuleluista (Jukka-lelut). Vastaa kyselyyn täältä.

Kuva Paula Virta.

Kuvassa Juho Jussila- lelutehtaan puisia klassikkoleluja.