Poniystävyys on ikuista! -mininäyttely
4.10.2022—24.9.2023.

Poniystävyys on ikuista- mininäyttely

Vuonna 2022 rakastettu My Little Pony -lelusarja täyttää 40 vuotta! Museo Leikki juhlistaa synttärivuotta ihastuttavalla Poniystävyys on ikuista! -mininäyttelyllä 4.10.2022—24.9.2023.

Mininäyttely tarjoaa kurkistuksen My Little Pony -lelusarjan historiaan, mutta myös nykyhetken MLP-ilmiöihin, kuten ponien ja oheistuotteiden keräilyyn, Mari Kasurisen upeisiin poniveistoksiin sekä ponien ympärille syntyneeseen yhteisöllisyyteen bronykulttuurin kautta. 

Näyttelyyn toiminnallista puuhaa tarjoavat muun muassa My Little -keppiponit sekä ratsastettava Twilight Sparkle -jättiponi. Näyttelyn kruunaa Mari Kasurisen museolle valmistama suloinen ja ainutkertainen My Little Leikki -poniveistos!

Näyttelyn ajan museolla on luvassa myös ihanan ponimaista ohjelmaa kuten aikuisten opastuksia, ponimiittejä, poniaiheisia synttäreitä ja museon ponijuhlia. Lisäksi museokaupasta voi tehdä uniikkeja poniaiheisia löytöjä.

Kevään ja kesän aikana näyttely kokee pieniä uudistuksia. Vitriineihin saapuu muutamia uusia ”herkkupaloja” ja näyttelyn ohessa voi pian tutustua keväällä järjestetyn My Little Pony -harrastuksesta tehdyn kyselyn tuloksiin.

23.9.2023 näyttely huipentuu Suomen ensimmäiseen museossa järjestettävään Poniconiin. Poniconi tulee olemaan must tapahtuma kaikille My Little Pony -harrastajille keräilijöistä bronyihin, ponisukupolveen katsomatta!  

Näyttelyn ohessa museo haluaa myös dokumentoida suomalaisten poniharrastusta. Kerro museolle harrastuksestasi vastaamalla kyselyyn täältä


Ponitaide

Näyttelyssä on esillä “My Little Pop Icons” -teossarjastaan kansainvälisesti tunnettu kuvataiteilija Mari Kasurisen (s. 1984) ihania poni veistoksia. Esille ovat päässeet muun muassa velhoponi My Little Harry Potter, tummanpuhuva My Little Darth Vader sekä poniräppärit My Little Jay-Z & My Little Kanye West! Veistoksillaan Kasurinen tutkii erityisesti henkilöbrändäystä, konsumerismia ja moninaisuuden ilmentymistä populaarikulttuurissa.

Kasurisen My Little Pop Iconit laukkasivat kansainvälisten pää medioiden suosioon jo vuonna 2009. Teossarjan ovat huomioineet muun muassa The Huffington Post, Time.com, Wired, The Guardian, YLE, Vogue sekä StarWars.com.

Kasurisen veistoksia on ollut esillä maailmanlaajuisesti niin gallerioissa kuin taidemuseoissakin Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa. Art Basel -taidemessuilla Kasurinen oli esillä vuosina 2012—13. Kasurista on edustanut arvostettu sveitsiläinen taidegalleria Galerie Gmurzynska vuosina 2012-2015.

My Little Darth Vader/ Mari Kasurinen
My Little Darth Vader
Mari Kasurisen Harry Potter -poniveistos
My Little Harry Potter
Mari Kasurisen My Little Twin Peaks -taulu
Twin Peaks -taulu


Bronyt

Brony-alakulttuurissa ponien faneiksi tunnustautuivat laajassa mittakaavassa ensimmäistä kertaa myös miehet. Termi brony tulee sanoista brother ja pony. Usein myös naispuoliset fanit kutsuvat itseään bronyiksi. Brony-kulttuuria voi tulkita rajoja rikkovana toimintana. Kulttuurissamme ponileikkien ei perinteisesti ole katsottu kuuluvan aikuisille, eikä ainakaan miehille.

Ponia fanittava mies ravisteleekin normeja niin iän kuin sukupuolensa osalta. Ponit tuovat iloa, intohimoa ja positiivisuutta elämään, mikä on normeja tärkeämpää.
Vaikka monet bronyt keräilevät sarjaan liittyvää materiaalia, eivät kaikki bronyt ole keräilijöitä. Vahvemmin bronyja yhdistää internetkulttuuri ja verkossa tapahtuva yhteisöllisyys. Bronyt ovat tunnettuja myös luovuudestaan. Monet tekevät oman lempihahmonsa inspiroimaa taidetta (esim. piirroksia ja veistoksia), musiikkia, animaatiota (esim. kokonaisia uusia jaksoja) ja fanifiktiota.

Equestria Daily

Equestria Daily -blogi on MLP-aiheinen sivusto, jossa fanit saavat näkyvyyttä omille tuotoksilleen. Tämän lisäksi sivuilla pystyy sekä kuluttamaan että kommentoimaan toisten fanien tuotoksia, ja seuraamaan sarjan ympärillä tapahtuvia käänteitä. Vuonna 2014 Equestria Daily saavutti niin merkittävän aseman netissä, että Yhdysvaltojen kongressin kirjasto taltioi blogin verkkoarkistoonsa osaksi nykypäivän folklorea.

Oman tuotoksen saaminen sivustolle ei ole taattua. Sivustolle pääseminen on intohimoiselle fanille monessa mielessä suuri saavutus, meriitti ja tunnustus laadusta. Jotkut bronyt ovat tulleet hyvin tunnetuiksi sivuston myötä ja näin ansainneet fanien keskuudessa leikkimielisen arvonimen ”Horse Famous”.

Ponimiitit ja conit

Bronyjen yhteisöllisyyttä ovat vahvistaneet myös ponimiitit eli aiheen ympärille rakennetut tapaamiset, joissa muun muassa katsotaan sarjan jaksoja ja vaihdellaan keräiltäviä tuotteita. 

Crystal Fair
Crystal Fair 2014 juliste
Brony-esineistöä ja coni-ostoksia.
Brony-esineistöä ja coni-ostoksia.
BronyCon Summer 2012
Vinyl Scratch a.k.a. DJ-Pon3 hahmo BronyCon 2012 kesäconissa
BronyCon 2014 Coni-kirja. Kuva Oskar Westerlund
BronyCon 2014 Coni-kirja.

Tämän lisäksi vuosittain järjestetään coneja (eli kokoontumisia, eng. convention), joihin kutsutaan kunniavieraiksi parhaimpia, jopa supertähtien asemaan nousseita poniaiheisen sisällön tuottajia ja taiteilijoita. Kuuluisin coneista on USA:n itärannikolla vuosina 2011–2019 järjestetty Bronycon, joka kokosi viimeisenä vuotenaan 10 215 osallistujaa.

Joka vuosi järjestettäviin coneihin on kuulunut musiikkikonsertteja, esim. Bronyconista tutuksi tullut BronyPalooza, jossa tunnetut brony-muusikot esiintyvät. Lisäksi bronyt järjestävät erilaisia hyväntekeväisyyskampanjoita esimerkiksi eläintensuojelun hyväksi.

Crystal Fair 2014 – poniconi Suomessa

Ajatus Crystal Fair conista syntyi heinäkuussa 2012. Crystal Fairin tuleva päävastaava oli juuri ollut Yhdysvalloissa BronyCon 2012 kesäconissa. Kokemus ja tunnelma Yhdysvalloissa olivat olleet niin mahtavia, että sama pitäisi tuoda Suomeen tavalla tai toisella. Tästä käynnistyi prosessi, joka kulminoitui Crystal Fair 2014 poniconiin Finlandia-talolla heinäkuussa 2014.

Conin järjestämistä varten koottiin conitea (eli komitea) suomen brony-yhteisöstä. Kahden vuoden valmistelujen jälkeen Finlandia-talolle ilmaantui lähes 650 osallistujaa ja 80 tapahtumaa pyörittävää vapaaehtoista Suomesta ja ulkomailta, jopa Kanadasta asti. Kolmen päivän conilippu maksoi 80€.

Tapahtuman kruunasivat kunniavieraat. Heidän joukossaan oli kolme My Little Pony: Ystävyyden taikaa -sarjan parissa työskentelevää ihmistä. Sarjan laulujen kanadalainen säveltäjä Daniel Ingram, kanadalainen ääninäyttelijä Tabitha St. Germain, joka tunnetaan mm. englanninkielisen Rarity-ponin ja Prinsessa Lunan äänistä, sekä ruotsalainen ääninäyttelijä Anneli Heed, joka tunnetaan ruotsinkielisen Spitfire-ponin äänestä. Crystal Fair:in yhteydessä järjestettiin myös erillinen iltakonsertti-reivi nimeltä ”Operation PON-3” Nosturissa Helsingin Hietalahdessa.


Keräily

Keräilijän kokoelmaa. @mybabyponies

Ponien keräilijä on usein aikuinen, joka on lapsuudessa tutustunut poneihin ja leikkinyt niillä. Poneja hankitaan esimerkiksi erilaisten fanien perustamien sosiaalisessa mediassa toimivien yhteisöjen sekä erilaisten osto- ja myyntipalstojen kautta.

Suomesta löytyy monia innokkaita My Little Pony -keräilijöitä Näyttelyssä voi kurkistaa muutaman suomalaisen keräilijän ihaniin ponikokoelmiin, jotka sisältävät myös harvinaisuuksia ja kustomoituja poneja. 

Kuvat @mybabyponies

Keräilijän kokoelmaa. Kuva @mybabyponies


My Little Leikki

Museo Leikin Ponijuhlissa näki ensimmäistä kertaa päivänvalon Mari Kasurisen suunnittelema ja tekemä My Little Leikki -poniveistos! Museo Leikki tulee näin olemaan maailman ensimmäinen museo, jolla on oma nimikko My Little -veistoksensa!

Tule ihastumaan tähän suloiseen poniin Museo Leikkiin!

My Little Leikki graafinen kuva