Näkymä pienoismalliin, jossa mm. rautatie, satamarakennuksia, silta ja junia.
Löylymäen pienoisrautatie kutsuu kurkistamaan kesäpäivään 1950-luvulla!

Löylymäen pienoisrautatie

Löylymäki on kuvitteellinen pienen sivuradan varrella sijaitseva paikkakunta 1950-luvun Etelä-Savossa. Kaikilla Löylymäen pienoismallin rakennuksilla on todelliset esikuvansa eri puolilla Suomea. Rautatieasema on paikkakunnan sydän. Asemalle pysähtyvät höyryveturit, dieselveturit ja moottorivaunut, kansankielellä ”lättähatut”. Radanvarren näkymät ovat tyypilliset suomalaiselle maaseudulle tuona aikana ja kylän askareissa nähdään hiljalleen kehittyvän paikkakunnan arkea kesäpäivänä. Puun, tervapahvin, höyryn ja savun tuoksut saa kukin itse kuvitella!

Löylymäen on rakentanut Pienoisrautatiekerho ry. Rakentaminen aloitettiin 1980-luvun lopulla ja pienoisrautatie on vieraillut lukuisissa näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla 1990-luvulla. Löylymäen pienoisrautatie on ollut esillä museossa vuodesta 2006 lähtien. Se avattiin Museo Leikissä uudistettuna keväällä 2023.

Pienoisrautatien radalla kulkee kolme junaa, jotka katsoja saa lähettää liikkeelle. Löylymäen kylän touhujen ääniä voi kuunnella kuulokkeesta ja samalla tutkailla yksityiskohtia kiinnostavimmista pienoismallin kohdista kuvasuurennoksen avulla. Löylymäen kesäpäivä on aurinkoinen, mutta välillä kylään laskeutuu yön tunnelmallinen valo.