Vihaiset linnut museossa?

 

Mitä, onko Angry birds jo museokamaa? Kyllä vain! Toukokuun kurkistus kokoelmaan-sarjassa esittelemme museomme viisi änkkäri-hahmoa ja hieman ilmiöpohjaista tallennusta. Museoiden tehtävä kun on tallentaa myös nykyaikaa, seurata sitä, ja tunnistaa sieltä ilmiöitä, jotka ovat merkittäviä tästä ajasta muistaa. Angry Birds ei luonnollisestikaan ole mikään mennyt ilmiö, vaan mitä ajankohtaisin lastenkulttuurin pop-juttu tälläkin hetkellä. Angry Birds-elokuva on vastikään lanseerattu, ja uusia tuotteita sen ympärille tehdään edelleen. Lelumuseon kokoelmassa on muutamia ”änkkäri”-pehmoleluja 2010-luvun alusta, kun ilmiö oli vasta tuore ja aluillaan. Angry Birds on hyvä esimerkki nykyajan lelukulttuurista, jota syntyy digitaalisen maailman hahmoista tuotteistamalla.

Angry Birds-pehmolelut lahjoitti museollemme niiden jakelija Amo Oy, joka myös maahantuo lukuisia suomalaisille tuttuja lelubrändejä. Päätimme silloin museolla, että otamme kokoelmiimme uutukaiset lelut, vaikka niille ei vielä leikkihistoriaa ollutkaan kertynyt. Leluihin liittyviä leikkejä ja ilmiöitä kun voi tallentaa museoon myös tietystä esineestä irrallaan. Angry Birds-ilmiö olisikin tallennettava museoon muutenkin kuin vain leluina, sillä se on harvinaista herkkua: Suomessa syntyneet hahmot harvoin valloittavat lelumaailman markkinoita nykyään, vaikka Rovio ei leluja Suomessa valmistakaan. Joka tapauksessa hahmo on suomalaisessa peli-yhtiössä syntynyt.

Museomme muutaman vuoden päässä siintävän uudistuksen myötä Angry Birds ja muut 2010-luvun lapsen leikin ja pelin (huom!) välineet päässevät museoonkin esille. Toisena äärimmäisen kiinnostavana ja jokseenkin nykymaailmassa pitkäaikaisena lastenkulttuurin ilmiönä voidaan pitää Frozen-prinsessasadun ympärille kehittynyttä maailmaa leluineen, kutsuineen ja roolileikkeineen. Tämäkin ilmiö tulisi tallentaa Lelumuseo Hevosenkenkään. Ilmiantakaa siis museolle vaikkapa Frozen-teemasynttärit, joita saisi tulla kuvaamaan ja havainnoimaan!