Unelmaelämä Englannissa tutustutti japanilaiseen huippumuotiin

Vaatetussuunnittelija ja taiteen maisteriopiskelija Sanna Hautamäki Lapin yliopistosta muistelee vaihtoaikaansa Englannissa.

Vaatetussuunnittelija ja taiteen maisteriopiskelija Sanna Hautamäki Lapin yliopistosta muistelee vaihtoaikaansa Englannissa. Yhtenä opiskelutehtävänä oli pohtia japanilaisten Issey Miyaken ja Rei Kabakuwon taiteellisuutta sekä merkitystä muotisuunnittelun saralla.

Saavutin yhden unelmistani ammattikoulussa

21.09.2016 on omassa henkilöhistoriassani tärkeä päivä, koska saavutin silloin yhden unelmistani. Jo yläasteella olin haaveillut ja osittain jopa suunnitellut muotisuunnittelijan uraa Englannissa sen jälkeen kun olisin täyttänyt 18-vuotta. Vuonna 2016 asuin kuukauden Englannissa ja tämä unelma kävi osittain toteen. En silloin ollut vielä valmistunut suunnittelijaksi, vaan vasta kouluttauduin vaatetusompelijaksi.

Englannin vaihdossa opiskelin Doncaster Collegessa. Tein useita erilaisia tehtäviä vaihdon aikana. Yhtenä tehtävänä oli kerätä tietoa ja kuvia valikoiduista suunnittelijoista. Samalla tuli pohtia ja analysoida valittujen suunnittelijoiden taiteellisuutta ja merkitystä muodin saralla. Tehtävän tavoitteena oli myös opettaa kriittistä ajattelua ja ymmärtämään taiteen ja suunnittelun yhteyttä.  Saatuani tehtävän ryhdyn toimeen.

Sanna Hautamäen opiskeluaikaista materiaalia. Kuva: Sanna Hautamäki.
Sanna Hautamäen opiskeluaikaista materiaalia. Kuva: Sanna Hautamäki.

Issey Miyake ja Rei Kabakuwo

Tutustuin tehtävän kautta yhteensä neljään suunnittelijaan, joista kaksi olivat japanilaiset Issey Miyake ja Rei Kawakubo.  Hiroshimassa vuonna 1938 syntynyt ja vuonna 2022 kuollut Issey Miyake on yksi tunnetuimmista japanilaisista muotisuunnittelijoista. Miyake opiskeli graafista suunnittelua tokiolaisessa Tama yliopistossa. Suunnittelutyöt Issey Miyake aloitti jo 1962 ja design studion hän perusti Tokioon vuonna 1970.  (Ferrier 2022;  Polan  & Tredre 2009, 151.) 

Rei Kawakubo puolestaan on syntynyt 1942 Tokiossa. Hän opiskeli länsimaista ja japanilaista taidetta Keio yliopistossa. Valmistuttuaan vuonna 1964 Kawakubo alkoi työskennellä Asahi Kasei -yrityksessä mainonnan puolella stylistina. Vuonna 1969  Kawakubo tuotti oman vaatemalliston Comme des  Garçons -nimellä. (Polan & Tredre 2009, 175-176; Wilcox  2010.)

Sanna Hautamäen opiskeluaikaista materiaalia. Kuva: Sanna Hautamäki.
Sanna Hautamäen opiskeluaikaista materiaalia. Kuva: Sanna Hautamäki.

Kaksiuloitteisuus ja sukupuolinormien haastaminen

Vaikka molemmat suunnittelijat tulevat erilaisista lähtökohdista, yhdistävä tekijä heille on esimerkiksi kaksiulotteinen valmistustapa: sen sijaan että vaate muotoiltaisiin muotolaskoksia ja/tai saumoja käyttäen, vaate muotoillaan kaksiulotteisesti ilman niitä. Esimerkkinä tästä on Miyaken ”A piece of Cloth” -konsepti. Myös Rei Kawakubon teki uran alussa vastaavanlaisia kokeiluja.

Issey Miyakea kiinnosti myös luoda tilaa vaatteen ja ihmiskehon välille. Omin sanoin selitettynä tämä viittaa vaatteen väljyyteen eli siihen, sopiiko vaate tiukasti keholle vai ei. Esimerkkinä tiukoista vaatteista tulee mieleeni urheiluun sopivat legginsit kun taas collegesta valmistetut vaatteet yleensä ovat runsainta (englanniksi oversized).

Toinen heitä yhdistävä tekijä on sukupuolineutraalius: molemmat suunnittelijat ovat valmistaneet mallistoja, joissa vaatteet kätkevät mallien sukupuolen. Rei Kawakubo haastoi sukupuolinormeja suunnittelussa. 1988 -vuoden syys/talvimallistossa hän esitteli naisten takkeja, joiden napitus oli suunniteltu rikkomaan länsimaalaista tapaa napittaa naisten vaatteita. Perinteisesti naisten vaatteissa napitus on oikealta vasemmalle, mutta tässä mallistossa napitus oli päinvastainen.

Sanna Hautamäen opiskeluaikaista materiaalia. Kuva: Sanna Hautamäki.

Japanilaisten suunnittelijoiden vaikutus omassa työssäni  

Lopuksi haluan pohtia omaa suunnitteluani ja peilata sitä Issey Miyaken ja Rei Kawakubon suunnitteluun. Oma näkemykseni ei vastaa kaksiulotteista muotoilua, koska saumojen käyttö on ainakin aikaisemmissa töissäni ollut hyvinkin keskiössä.Kuten Miyakea, vaatteen istuvuus on asia mitä itsekin olen pohtinut luonnoksissani yliopistolla.  Tämän lisäksi sukupuolineutraalius tai sukupuolettomuus on asia, mikä minua kiinnostaa sekä taiteellisesti että japanilaisen katumuodin piirteenä. 

LÄHTEET

Ferrier, M. (2022). Issey Miyake, famed Japanese fashion designer, dies at 84. https://www.theguardian.com/fashion/2022/aug/09/issey-miyake-famed-japanese-fashion-designer-dies-aged-84

Polan, B. & Tredre, R. (2009). The great fashion designers. New York: Berg Publishers.

Lalloo-Morar, S. (2010). Design Innovation by Japanese Designers Miyake, Kawakubo, and Yamamoto. Teoksessa Vollmer, J.E. (toim.): Berg Encyclopedia of World Dress and Fashion: East Asia. Oxford: Berg Publishers. http://dx.doi.org/10.2752/9781847888556.EDch61211

Wilcox, C. (2010). Comme des Garçons. Teoksessa V. Steele (toim.): The Berg Companion to Fashion. Oxford: Bloomsbury Academic. http://dx.doi.org/10.5040/9781474264716.0003594

Sanna Hautamäki, Tokiosta Tapiolaan -näyttelyraadin jäsen

Lue myös Sannan kirjoittamat blogitekstit Muutos johti katumuodin syntyyn ja Luovuus innoitti harrastamaan japanilaista populaarikulttuuria.

Blogin kansikuva: Sanna Hautamäki hime lolita -asukokonaisuudessaan. Kuvaaja: Janne Jylhä.

Tokiosta Tapiolaan – japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen Suomessa -erikoisnäyttely 22.3.2026 saakka Museo Leikissä. Kirjoittajalta lainattua esineistöä on nähtävissä näyttelyssä.

Tykkäsitkö artikkelista?

Jaa Facebookiin
Jaa Twitterissä
Jaa Pinterest
Jaa Whats App