Tyttöjä kesäpuuhissaan

 

Kurkistus kokoelmaan -verkkosarjassa palataan elokuussa vielä kesäisiin tunnelmiin ja kurkistetaan museon valokuvakokoelmaan, joka on nyt digitoitu kokonaisuudessaan. Museo sai Jenny ja Antti Wihurin rahastolta avustuksen, jonka vuoksi voitiin palkata tutkija hankkeeseen ”Lapsuuden historiaa verkkoon”. Hankkeessa kartoitettiin ja digitoitiin museon hajallaan ollut valokuvakokoelma kokonaisuudessaan, n. 550 lapsuus- ja leikkiaiheista valokuvaa. Myöhemmin syksyllä kokoelma julkaistaan verkossa soveltuvin osin Finna-asiakasliittymässä (https://museoleikki.hevosenkenka.finna.fi/).

Esiteltävä kuva on yksi kuva-arkistomme sympaattisista lapsuuskuvista. Kuvan on ottanut Lempi Ittonen vuonna 1958 Pietarsaaressa. Kuvassa seitsemänvuotiaat serkkutytöt Kirsti ja May pesevät pyykkiä nurmikolla peltisessä soikossa. Maassa on lautanen ja pala saippuaa. Kodin askareiden opettelu kuului pitkään keskeisiin tapoihin kasvattaa tyttöjä. Kotitöitä opeteltiin leikin varjolla. Serkusten perheet asuivat Pietarsaaren sataman edustalla olevassa Tukkisaaressa vuoteen 1955, jolloin Kirstin perhe muutti mantereelle Pietarsaareen. Tukkisaaressa asuessaankin lapset kävivät koulua mantereella. Viikonloppuisin lapset seikkailivat muilla saarilla. Tyttöjen lapsuus- ja leikkimuistot kiinnittyivätkin vahvasti saaristoelämään ja veteen. Leikkien oivallista materiaalia olivat rantakivet, näkinkengät, kalastajien verkosta irronneet korkit, puupalat, kaislat jne. Sadesäällä tytöt pelasivat Afrikan tähteä ja Musta Pekka-peliä ja laivan upotusta sekä lukivat kirjoja. Viikkolehdistä leikattiin paperinukkeja, keräiltiin ja vaihdettiin kiiltokuvia ja kahvipaketeista saatavia autokuvia ja tulitikkuaskien kansia. Tytöt leikkivät myös lahjaksi saamillaan vauvanukeilla, joita hoivattiin kuin oikeita vauvoja ikään.

Kartutamme museomme valokuvakokoelmaa mielellämme mutta harkitusti hyvälaatuisilla kuvilla eri aikojen leikkitilanteista, lapsista lelujen kanssa ja lapsuusajan puuhista. Jos haluat lahjoittaa kuviasi, mutta et luopua paperikuvistasi, voimme tehdä kuvasta digitaalisen kopion kokoelmiimme. Kuvan lahjoittajalla tulisi olla oikeudet kuvan luovuttamiseen museolle. Otathan yhteyttä, jos sinulla on mielenkiintoinen pala suomalaisen lapsuuden historiaa valokuvien muodossa!

 

Lähteet:

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kuva-arkisto