Föremålssamlingar

Museets föremålssamling inbegriper uppskattningsvis cirka 13 000 föremål. Summan av föremål kan räknas på många olika sätt beroende exempelvis på om man räknar ett dockhus med hela dess möblemang och dockor som ett föremål eller som hundratals skilda föremål. En utställning kan framvisa endast en bråkdel av museets samling. Största delen av objekten i föremålssamlingen är leksaker eller annat lekredskap samt tillbehör som hör väsentligt ihop med barndomen. Samlingen innehåller bland annat tiotals marthadockor, mekaniska plåtleksaker, mjukisdjur, stora och små lekmöbler, sparkbrädor, rattkälkar, barntidningar, julkalendrar, legovärldar, klassikerspel, finska träleksaker och samlarobjekt såsom tändsticksetiketter, glansbilder, pappersdockor, klistermärken, minnesalbum och kinderöverraskningar. Föremålen berättar mångsidigt om den finska barndomens och vardagens historia, samt om finsk leksakstillverkning från mitten av 1800-talet till idag.

Museet deltar aktivt i det nationella samarbetsnätverket för museers dokumentation och samlingar TAKO, var vi verkar i vardag-poolen. Museet har lagringsansvar för finsktillverkade leksaker och finländarnas käraste leksaker. Det är viktigt för oss på Leikki ─ Lekmuseet att förutom själva föremålet förvara även dess kontextuppgifter, minnen och berättelser, vilka hjälper oss att rita en noggrannare bild av föremålets betydelse i den stora helheten som är barndomens historia. Vi dokumenterar även nutiden. På 2010-talet har vi dokumenterat bland annat vid Plastos leksaksfabrik på Åland, på före detta Niemen lelu -leksaksfabriken i Sastamala, hos barnfamiljer i Vanda och på ett födelsedagskalas med Frozen-tema i Helsingfors.

Föremålssamlingen består av många enskilda föremål men även av större helheter såsom, bland andra, en sovjetleksakssamling donerad av Lenin-museet, en lekhusinteriör och dess rekvisita från 1930-talets Östra Finland, en Star Wars -leksakssamling från 1970–80-talen, ett enormt dockherrgårdshus med möbel och detaljer i hundratal, samt en samling Barbiedockor från slutet av 1970-talet till 1990-talet. Museet har också verkliga skatter i sådana självgjorda leksaker som var kära för sina ursprungliga ägare och som de förknippar med många minnen. Museet har även ett antal rariteter i samlingen: formgivare Kaj Francks trädocka från 1940-talet, trasdockan Annamolla designad av Birger Kaipiainen från år 1967, En resa i Finland-bordsspelet från 1885, en docka som hörde till Erkki Melartin från slutet av 1800-talet samt Atelier Faunis Mumin- och Faunitroll från 1950–70-talen.

 

Valokuva vanhoista Vänrikki Stoolin tarinat -pelikorteista