Löylymäki station

 

Löylymäki socken ligger någonstans i Savolax. Det är en vacker sommardag i slutet av 1950-talet.
Järnvägsstationen utgör ortens hjärta. På stationen stannar ånglok, diesellok och motorvagnar som också kallas rälsbussar. I Löylymäki arbetar man, firar semester, sportar, badar bastu eller håller t.o.m. på med olovliga sysslor i skogens mörker. Livet på landet är livligt.

Löylymäki är en påhittad ort. Alla byggnaderna i modellen har emellertid förebilder i Finland. Också landskapet invid järnvägen är typiskt för finsk landsbygd. På detta sätt har man skapat en trovärdig och allmängiltig modell av en finländsk kyrkby och stationsomgivning. Det är endast dofterna av ved, tjärpapp, ånga och rök karakteristiska för gamla landsbygdslandskap som fattas. Dem får var och en föreställa sig.

Löylymäki är en typisk station som ligger vid en sidobana. Stationsbyggnaden som är en hållplatsbyggnad enligt typritningarna håller på att bli för liten för den växande orten. På området finns dessutom en lokdepå och vagnverkstad.

År 1993 reste Löylymäki för första gången utomlands till England för att delta i IMREX-utställningen. Sedermera har modellen varit på modelljärnvägsutställningar förutom i Finland också i Holland och flera gånger i Tyskland.

Modellen består av moduler som kan monteras ner och transporteras till utställningar. Järnvägsspåren har 2-räls-likströmsdrift. En del av den rörliga modellen är byggd av byggsatser och en del har man tillverkat själv i sin helhet.

Löylymäki byggdes av Modelljärnvägsklubben. http://www.pienoisrautatiekerho.fi/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *