Schucon Limousine 1940-luvulta

 

Kurkistus kokoelmaan-sarjassa tammikuussa esitellään komea Schuco-tehtaan valmistama mekaaninen metalliauto (1010) 1940-luvulta. Schuco perustettiin Nurembergiin (Nürnberg) Saksaan vuonna 1912. Nuremberg oli ja on merkittävin Saksan lelukaupunki, jossa lelunvalmistuksella on pitkät perinteet. Lisäksi siellä järjestetään maailman suurimmat lelualan messut vuosittain. Heinrich Müllerin ja Heinrich Schreyerin perustama leluyhtiö kulki alussa nimellä Schreyer & Co., joka kuitenkin muutettiin vuonna 1921 Schucoksi. Schuco oli mekaanisten peltilelujen edelläkävijä, ja erikoistui alusta lähtien leluautoihin. Toisen maailmansodan jälkeen Schuco laajensi markkinoitaan Yhdysvaltoihin. Samaan aikaan yhtiöstä muodostui Saksan suurimpia lelunvalmistajia, joka työllisti noin 800 henkeä ja myi miljoonittain ja miljoonittain leluja. Schucon eräs myydyimpiä leluja oli peltilintu nimeltään ”Pick pick”, jollainen löytyy myös Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmista. Schuco ajautui konkurssiin 1970-luvulla, koska pelti materiaalina väistyi halvempien muovin ja valumetallin tieltä. Niinpä Schuco siirtyi kilpailijansa brittiläisen DMC:n omistukseen. Schuco aloitti kuitenkin uudelleen toimintansa 1990-luvulla, nousten jälleen merkittäväksi lelunvalmistajaksi. Tällä kertaa tosin uusin omistajin.

Schuco alkoi valmistaa limousinea esittäviä leluautoja vuonna 1939. Autossa on vieterikoneisto ja viidennen pyörän mekanismi, joka estää autoa putoamasta pöydältä. Tällaisella mekanismilla varustettuja autoja alettiin valmistaa ensi kertaa vuonna 1934. Lelumuseon leikkiauto on ylellisen värinen: auton korin yläosa kiiltelee tumman violettina ja alaosa punaisena.  Etupuskuri, tuulettimen ritilä, etuvalot ja etuikkunan puitteet ovat taas hopeanväriset. Limousine 1010 on ostettu 1946–1947 välisenä aikana Helsingin Stockmannin leluosastolta, missä olikin siihen aikaan Suomen laajin leluvalikoima. Auto oli niin hieno, että lahjoittajan isä ei suostunut heti antamaan autoa tyttärelleen, vaan leikki itse sillä aluksi. Tällaisella autolla voikin kuvitella Hollywoodin elokuvatähtien aikoinaan ajelleen palmujen alla pitkin bulevardeja.

 

Lähteet:

 

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmatietokanta

Walter, Gerhard G., 1996: Tin Dream Machines. German Tinplate Toy Cars and Motorcycles of the 1950s and 1960s. Kääntäjä: David Britt. London: New Cavendish  Books.

http://schuco.de/en/company/profile.html