Sarviksen kuorma-auto

 

Monet suomalaiset tuntevat Sarviksen lähinnä kirkkaista ja käytännöllisistä, pinottavista muoviastioista, talviklassikoista pulkasta ja minisuksista sekä napeista. Harva kuitenkin tietää, että Sarvis valmisti myös leluja erityisesti 1950-luvulla. Jokainen kirppikseltä bongattu Sarviksen valmistama lelu onkin löytö!

Heinäkuussa esittelemme yhden kokoelmaamme sisältyvistä Sarviksen leluista, värikkään kippiauton. Kippiauto on valettu muovista, ja sen ohjaamo on vihreä, lava keltainen ja pohja punainen. Auton kumiset pyörät ovat kääntyvät. Sarviksen lelut ovat yleensä yhtä värikkäitä kuin muutkin yrityksen valmistamat esineet. Ne ovat laadukkaita ja edustavat aikansa kotimaista huippua leikkikalutuotannossa. Kippiauto on valmistettu 1950-luvun alussa Tampereella, ja sen on lahjoittanut museoon sen alkuperäinen omistaja. Tämä sai auton joululahjaksi vanhemmiltaan 1950-luvulla. Pikkuveljellä oli samanlainen. Lahjoittaja kertoo, että autolla leikittiin sisällä, sillä se oli liian hieno hiekkalaatikolle. Autolle tehtiin tiet ja liikennemerkit pahvista ja jäätelötikuista.

Sarvis Oy oli ensimmäinen kotimainen muovituotteita valmistanut yritys, joka perustettiin vuonna 1921 Tampereen Hatanpäälle. Tehdas toimi aina 1990-luvulle asti. Sarvis, kuten monet muutkin muovinvalmistajat elivät kulta-aikaa maailmansotien jälkeen ja erityisesti 1950-luvulla, jolloin muoviesineet arkipäiväistyivät kodin käyttöesineiden joukossa. Uudenlaiset valukoneet ja muovien kehittely mahdollistivat mitä erilaisempien muovituotteiden valmistamisen. Ruiskuvalutekniikka toi lelut ja lastentarvikkeet Sarviksen tuotantoon.  Muovilelut korvasivat tyystin kotimaiset 1930-luvun kumiset lelusuosikit sekä osittain myös puuleluja. Maailmalla muovilelut syrjäyttivät klassiset mekaaniset peltilelut. Kotimainen muovilelujen tuotanto oli voimissaan aina 1970-luvulle asti, jolloin tuontilelut valloittivat kauppojen leluhyllyt.

 

Lähteet:

 

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmatietokanta

Nyman&Poutasuo: Muovikirja. Arkitavaraa ja designesineitä, Porvoo 2004.

Sarvis. Muovia vuodesta 1921. Näyttelyjulkaisu 2004.