Olympiamaskotti Vucko PEZ-annostelijana

 

PEZit ovat iskostuneet monen sukupolven mieleen, onhan niissä nerokkaasti yhdistetty kaksi lapsia kiinnostavaa asiaa: karkit ja lelut. Helmikuun kurkistus kokoelmaan -esineinä esittelemme kaksi sympaattista Pez-makeisannostelijaa 1980-luvulta. Lelumuseo Hevosenkengässä aukeaa 15.3.2016 pienoisnäyttely PEZhibition! Makeita muistoja (15.3.–21.8.2016), joten on paikallaan käydä hiukan läpi myös Pezien tarinaa ylipäänsä.

Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmassa on erilaisia Pez-annostelijoita n. 20-30 kpl, ja kuvassa olevat ovat annostelijat ovat niistä vanhimpia. Ne esittävät Jugoslaviassa pidettyjen Sarajevon vuoden 1984 olympialaisten kisamaskottia, Vucko-nimistä sutta. Nuo talviolympialaisethan pidettiin aikalailla tasan 32 vuotta sitten helmikuussa! Muut kokoelmamme pezit esittävät lähinnä erilaisia Disney-hahmoja ja ovat 1990-luvulta.  Vuckot ovatkin pezeistä siitä harvinaisemmasta päästä. Vucko-annostelijoita on kuitenkin monia erilaisia. Lelumuseon Vuckoista toisella on päässään kypärä ja toisella myssy. Lisäksi Vuckoja tehtiin kokonaan ilman päähinettä, sekä erivärisillä kypärillä ja myssyillä ja päällä varustettuna. Vuosina 1980-1987 Pez-annostelijoita tehtiin sekä” varpaattomia” että ”varpaallisia” malleja. Omilla Vuckoillamme on varpaat, joiden avulla ne pysyvät paremmin pystyssä. Vuckon päähineen takapuolelle on painettu pienet olympiarenkaat. Myssypäinen Vucko on valmistettu  Jugoslaviassa, toisessa ei ole merkintää valmistusmaasta.

Pezien tarina alkoi kuitenkin jo kauan ennen Vuckoa, nimittäin vuonna 1927. Silloin itävaltalainen Eduard Haas III kehitti raikkaan piparminttu-pastillin (pez tulee sanasta Pfefferminz), jota markkinoitiin tupakoitsijoille savukkeen korvikkeena ja suun raikastajana. Pastilleista tuli nopeasti suosittuja, jopa muodikkaita. Oscar Uxa kehitti 1940-luvun lopulla aiemmin peltirasioissa myydyille pastilleille annostelijan, joka oli aluksi symbolisesti tupakansytyttimen muotoinen. Myöhemmin annostelijat saivat pään,  ja niiden suosio räjähti Amerikan valloituksen myötä 1950-luvulla. Pezit suunnattiin tällöin ensi kertaa lapsille, ja pastilleihin tuli runsaasti eri makuja. Yhteistyö Walt Disneyn kanssa alkoi vuonna 1962, ja loppu onkin historiaa. Lisenssillä valmistetut pez-annostelijat ovat olleet kaikista suosituimpia, kuten Karvinen, Tenavat, Star Wars -hahmot ja Smurffit sekä tietystikin Ankkalinnan väki.

 

Lähteet:

 

Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmatietokanta

Peterson Shawn, 2008: Collector´s Guide to PEZ. Identification and Price Guide. 3rd Edition. Krause Publications: Singapore.

Ward Peter, 2001: The Authoritative Guiden to Plastic Collectives. Wacky, fun and kitch. Silverdale Books: Singapore.

PEZhibition! Makeita muistoja 15.3.–21.8.2016 Lelumuseo Hevosenkengässä. Näyttelytekstit.