Museoiden aineistoja

Listausta on tarkoitus täydentää jatkossa. Jos haluat organisaatiosi mukaan listaukseen, ota yhteyttä osoitteeseen info@museoleikki.fi.
Halosten Museosäätiö
Lapinlahdessa sijaitsevan Halosten museosäätiön esinekokoelmista löytyy Eemil Haloselle kuuluneet nukke sekä lasten jakkara. Kokoelmista löytyy lukuisia taideteoksia, joissa esiintyy lapsia sekä lapsuuteen liittyviä asioita.
Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista löytyy yli 3000 lelua ja peliä, joista vanhimmat on 1800-luvulta (tinasotilaita, nukkekodin esineistöä). Pääosa leluista ja peleistä ajoittuvat pitkin 1900-lukua. Lelut ovat tulleet kokoelmaan mm. yksityisiltä leikkijöiltä, päiväkodeilta ja helsinkiläisiltä liikkeiltä, jotka ovat myyneet leluja. Suomalaisilta leluvalmistajilta merkittävin kokonaisuus on Niemen lelutehtaalta hankittu lelukokonaisuus. Erityismainintana on myös erä T. Åkermanin 1950-luvulla sivutyönä valmistamia muovisia eläinhahmoja. Arkistokokoelmissa on satoja paperinukkeja sekä muistivihkoja, joissa on loruja ja piirustuksia. Aineisto on osittain Finnassa.
Hiihtomuseo
Lahden Hiihtomuseon kokoelmista löytyy talvileikkeihin liittyvää esine- kuva- ja arkistoaineistoa.
Ilmailumuseo
Vantaalla sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon kokoelmista löytyy kymmeniä pelejä sekä joitain leikkikaluja. Aineisto on osittain Finnassa.
Kankaanpään kaupunginmuseo
Kankaanpään kaupunginmuseon kokoelmista löytyy mm. 1980-luvulla lakkautetun päiväkodin leikkikalukokoelma sekä 80-90-lukujen vaihteessa lopettaneen lelukaupan esineistöä. Yhteensä satoja esineitä. Jonkin verran on myös valokuvia leikistä.
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Helsingissä sijaitsevan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin esinekokoelmista löytyy kuvan esittämiseen liittyviä leikkikaluja, joista vanhimmat on 1900-luvun alusta. Kokoelmissa on myös paljon Urpo ja Turpo -sarjan rekvisiittaleluja.
Kymenlaakson museo
Kotkassa sijaitsevan Kymenlaakson museon esinekokoelmissa on lähes 900 lelua, joista suuri osa on nukkeja. Kokoelmista löytyy myös erään 1973 syntyneen pojan 161 leikkikalua, joista on jokaisesta kontekstitiedot sekä käyttäjän kuvailua lelujen käytöstä. Kuvakokoelmissa on satoja leikkiin liittyviä kuvia, mm. perinneleikeistä. Arkistokokoelmissa on mm. päiväkirjoja 1940-luvun leikkikentiltä sekä lapsuutta käsitteleviä haastatteluja vuodelta 2000. Aineisto on osittain Finnassa.
Lahden museoiden kulttuurihistorialliset kokoelmat
Lahden museoiden kulttuurihistoriallisista kokoelmista löytyy lähes 700 leikkikaluihin liittyvää esinettä. Kuvakokoelmista löytyy leikkiin, leikkipaikkoihin ja leikkikaluihin liittyen ainakin 500 eri kuvaa. Arkistokokoelmissa on noin kymmenen kiiltokuvaa. Aineisto on osittain Finnassa.
Lappeenrannan museot
Lappeenrannan museoiden esinekokoelmissa on leikkiin ja leluihin liittyvää esineistöä pääsääntöisesti 1900-luvulta, kuten nukkekoteja, sota-ajan leluja ja evakkojen leluja. Kuvakokoelmissa on paljon kuvia leikkimässä ja poseeraamassa lelujen kanssa. Arkistokokoelmissa on mm. haastatteluaineistoa, jossa kerrotaan Salpalinjan linnoitteiden käytöstä leikkipaikkoina. Aineisto on osittain Finnassa.
Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö
Hyvinkäällä sijaitsevalta Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiöltä löytyy tuhansittain taideteoksia lukuisista eri maista. Monet teoksista käsittelevät leikkiin ja leluihin liittyviä aiheita. Säätiön verkkosivuilta löytyy verkkonäyttelyitä, joista voi nähdä digitoituja kuvia teoksista.
Lastentarhamuseo
Lastentarhamuseossa Helsingissä esitellään lastentarhojen ja päiväkotien toimintaan sekä lastentarhaopettajakoulutukseen liittyviä esineitä, kuten leluja, työvälineitä, pedagogista materiaalia, tekstiileitä ja lasten huonekaluja. Museon aineistojen painopiste on Helsingissä, mutta kokoelmissa on esineitä myös muualta Suomesta. Esineistöä on 1900-luvun eri vuosikymmeniltä ja kuva-aineistoa on jo 1800-luvun lopulta asti n. 3500 kpl. Aineisto on osittain Finnassa.
Lastentarhatalo Saima
Porissa sijaitsevan Lastentarhatalo Saiman esinekokoelmissa on päiväkodissa käytettyä esineistöä. Lelut ovat pääosin puisia ja 1900-luvun alkupuolelta. Kuvakokoelmissa on 100 valokuvaa Kansanlastentarhan entisten johtajan albumeista.
Lelumuseo Eilisen lapset ja Leikityt lelut
Paltamossa sijaitsevan Lelumuseon Eilisen lapset ja Leikityt Lelut esinekokoelmissa on nukkeja 1950-luvun alusta, mekaanisia leluja ja kipsipatsaita.
Museokeskus Taika / Hyvinkään kaupunginmuseo
Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmissa on paljon Hyvinkään MLL:n toimintaan liittyvää esine-, kuva- ja arkistoaineistoa 1920-luvulta lähtien. Esinekokoelmissa on joitain leikkikaluja sekä Hyvinkään koulumuseon keräämää esineistöä.
Naantalin museo
Naantalin museon kokoelmista löytyy leikki- ja leluaiheisia aineistoja 1800-luvun puolivälistä alkaen. Esineistä vanhimmat ovat palapelit 1850-luvulta, kuvista vanhin 1860-luvulta. Arkistosta löytyy mm. lastenparantolaan liittyvää aineistoa.
Näkövammaismuseo
Helsingissä sijaitsevan Näkövammaismuseon arkistokokoelmista löytyy sokeainkoulua koskevia muistoja 1990-luvulta lähtien sekä näkövammaisten lasten leikki- ja pihaperinneaineistoja.
Oulun museo- ja tiedekeskus, Pohjois-Pohjanmaan museo
Pohjois-Pohjanmaan museon esinekokoelmissa on mm. perinneleluja, nukkeja, autoja ja pelejä. Jonkin verran on kuvia lasten leikeistä, ja arkistosta löytyy mm. perinneleikkikysely sekä kysely loruista ja leikeistä.
Pohjanmaan museo
Vaasassa sijaitsevan Pohjanmaan museon kokoelmissa on eri-ikäisiä leikkikaluja n. 1500 kpl.
Postimuseo
Tampereella sijaitsevasta Postimuseosta löytyy joitain leikkiin ja leluihin liittyviä aineistoja kuten lautapelejä ja lelupostiautoja, kuvista voi nähdä leikkipaikkoja sekä leikkijöitä ja arkistossa on lukuisia leikkiaiheisia porttimerkkejä ja -kortteja. Aineisto on osittain Finnassa, mutta kaikki suomalaiset postimerkit on mahdollista löytää postimerkkiselain-palvelusta.
Porvoon museo
Porvoon museon kokoelmista löytyy mm. lapsiaiheista taidetta sekä koululaisarkeen liittyvää esineistöä sekä kuva- ja arkistomateriaalia. Vanhimmat aineistot ovat 1800-luvulta.
Riihisaari – Savonlinnan museo
Savonlinnan kaupunki/museo sai vuonna 2016 savonlinnalaiselta lehtori Käpy Tarukselta lahjoituksena n. 5000 nuken ja lelun kokoelman, 1700-luvun lopulta nykypäivään. Muita nukkeja ja leluja museon kokoelmassa on muutamia satoja. Kuvakokoelmissa on leluihin, leikkeihin ja lapsuuteen liittyviä kuvia arviolta yli 1000.
Sastamalan seudun museo
Sastamalan seudun museon kokoelmissa on paikalliseen puukäsityöhön liittyvää aineistoa. Esinekokoelmista löytyy n. 50 kpl Sastalamassa valmistettua puulelua. Valokuvakokoelmissa on leikkiin ja leikkikaluihin liittyviä kuvia n. 50 kpl.
Serlachius
Mäntässä sijaitsevan Serlachiuksen esinekokoelmissa on 61 leluja, joista suurin osa on Serla-keräilyyn liittyviä pehmoeläimiä. Kuvakokoelmissa on Lapsuus Mäntässä -keruuseen liittyviä kuvia, joista suurin osa ajoittuvat 1910–1970-luvuille. Arkistokokoelmissa on samaan keruuseen littyvät yli sata haastattelua.
Stundarsin ulkomuseo
Mustasaaren kunnassa sijaitsevassa Stundarsin ulkomuseosta löytyy puuleluja 1900-luvun alkupuolelta, porvareiden leluja, käsitöitä ja käsityöläisten arkea käsitteleviä esineitä.
Suomen kansallismuseo
Helsingissä sijaitsevan Suomen kansallismuseon esinekokoelmissa on runsaasti leikkiin ja leluihin liittyvää aineistoa heidän historiallisissa, kansatieteellisissä ja Itsenäisyyden ajan kokoelmissa. Leikkiaineistoa löytyy keskiajalta nykypäivään. Kokelmissa on mm. nukkeja, leikkiajoneuvoja, erilaisia leikkiastioita ja -välineitä, useampi kokonainen nukkekoti ja paljon erilaisia pelejä. Museon kuva- ja arkistokokoelmat on siirretty Museovirastolle. Aineisto on osittain Finnassa.
Suomen merimuseo
Kotkassa sijaitsevan Suomen kansallismuseoon kuuluvan Suomen merimuseon esinekokoelmista löytyy lelulaivoja sekä pehmoleluja. Kuvakokoelmissa on leikkiin liittyviä valokuvia kymmenittäin. Aineisto on osittain Finnassa.
Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäällä sijaitsevan Suomen Rautatiemuseon esinekokoelmissa on muutama 1940–1960-luvun leikkiveturi sekä esineistöä VR:n lähiliikennemaskottti Verneistä. Kuvakokoelmista löytyy kuvia hyvinkääläisten rautatieläisten lapsista leikkimässä ja lapsista matkustamassa. Arkistoaineistoissa on mm. lasten matkalippuja sekä tarroja Verneri-maskotista. Aineisto on osittain verkossa.
Tampereen historialliset museot
Tampereen historiallisten museoiden kokoelmissa löytyy Haiharan nukke- ja pukumuseon kokoelma. Esinekokoelmissa on Haiharan n. 4500 esinettä, joissa on pääpaino erilaisissa nukeissa. Haihara-kokonaisuuden lisäksi museoiden kokoelmissa on leikkikaluja n. 1100. Kuvakokoelmissa on leikkiin liittyviä kuvia digitoituna lähes 2000 kpl. Arkistokokoelmissa on Haiharan arkistoaineistoa, jossa mm. leluluetteloita, nukketeatterinäytelmiä sekä leikekirjoja museon perustamisesta alkaen. Aineisto on osittain verkossa (Siiri, Finna).
Tampereen siirtolapuutarhamuseo
Tampereen siirtolapuutarhamuseon kokelmista löytyy satunnaisia leikkiin ja lapsuuteen liittyviä esineitä, kuten uimaopetusliivit. Kuvakokoelmissa on kuvia ntk-juhlista, jotka ovat lasten ja nuorten järjestämiä juhlia aikuisille. Arkistoaineistoista löytyy muistoja leikkikenttätoiminnasta.
Teatterimuseo
Helsingissä sijaitsevan Teatterimuseon kokoelmissa on joitain leikkiin liittyviä esineitä, kuten taikurinvälineitä, laterna magica -laite sekä esittävien taiteilijoiden lapsuuden esineitä. Lisäksi on lapsille suunnattuihin esityksiin liittyvää aineistoa.
Työväenmuseo Werstas
Tampereella sijaitsevan Työväenmuseo Werstaan esinekokoelmista löytyy mm. kuurojen koulussa käytettyjä leluja, neuvostoleluja sekä kortteja ja julisteita lapsista propaganda-aineistona, Kivistön torpparimuseon leluja ja sateenkaariperheiden leluja sekä piirrustuksia. Kuvakokoelmissa on mm. OTK:n mainoskuvia leikkivistä lapsista, kuvia työntekijöiden lastenhoidosta 1930–1950-luvuilta, Kansan Lehden kuvia lapsista 1970–1980-luvuilta, kuurojen lasten arkea ja juhlaa, sekä kuvia lapsista ja nuorista mielenosoituksissa. Arkistokokoelmissa on kuurojen koulujen toimintaan liittyvää aineistoa. Osa aineistosta on julkaistu verkossa.
Uudenkaupungin museo
Uudenkaupungin museon esinekokoelmissa on satoja leluja, joista vanhimmat edustavat 1800-luvun porvariskulttuuria. Aineisto on osittain Finnassa
Vantaan kaupunginmuseo
Vantaan kaupunginmuseon esinekokoelmissa on mm. päiväkoteihin ja kouluihin liittyvää aineistoa sekä lasten vaatteita. Kuvakokoelmissa mm. on lapsiperhearkea koskevia kuvia sekä vantaalaisten lasten itse tuottamaa aineistoa omista leikeistään. Arkistokokoelmissa on mm. Yhteinen leikki -hankkeeseen liittyviä haastatteluja ja piirrustuksia sekä Kirkonkylä-projektin leikkikyselyn vastauksia. Aineisto on osittain Finnassa.
Lopuksi
Suomessa toimii monia yksityisiä lelumuseoita, jotka eivät ole museoammatillisesti hoidettuja, mutta ovat kuitenkin arvokkaita lelukokoelmien esittelijöitä. Näitä ovat esimerkiksi Porvoon nukke- ja lelumuseo sekä Turun Leluliike Casagranden yhteydessä toimiva lelumuseo.