Museo Leikin tarina

Museo Leikin tarina sai alkunsa jo vuonna 1984. Silloin sosiaalineuvos Aira Heinäsen aloitteesta ja Lasten Päivän Säätiön tuella aloitettiin valtakunnallinen leikkikalukeräys tulevaa lelu- ja leikkimuseota silmällä pitäen. Säätiö halusi tukea lastenkulttuuria perustamalla Linnanmäelle kaikenikäisiä kävijöitä kiinnostavan kohteen, joka yhdistäisi eri sukupolvet. Vuonna 1988 tulevan museon tukiyhdistykseksi perustettiin Suomen Leikki- ja Lelumuseon Ystävät ry, joka toimii edelleen aktiivisesti. Varsinainen Linnanmäen lelu- ja leikkimuseo avattiin huhtikuussa 1996. Museo järjesti huvipuistovuosinaan lukuisia erikoisnäyttelyitä ja yleisötapahtumia. Kävijämäärältään se oli Suomen suurin erikoismuseo.

Vuonna 2006 museo muutti Tapiolaan Näyttelykeskus WeeGeelle, jossa se toimi vuoteen 2010 saakka nimellä Leikkilinna – Suomen lelumuseo. Vuonna 2010 museo pääsi Teatteri Hevosenkengän kannatusyhdistyksen siipien suojaan ja nimeksi tuli Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä. Museo ja teatteri muodostavat nyt Suomessa ja maailmalla ainutlaatuisen kokonaisuuden. Museo tuli teatteriin ja teatteria viedään museoon. Laajentunut kokonaisuus palvelee lapsiyleisöään ja aikuisia monipuolisesti ja värikkäästi. Teatterin lavastuksellinen osaaminen näkyy museon erikoisnäyttelyissä ja draama on tullut museon ohjelmaan jäädäkseen. 

Vuosina 2020 – 2022 Lelumuseo käy läpi suurta uudistusta. Museon näkökulma muuttuu lelujen esittelijästä leikin tutkimusmatkailijaksi. Syksyllä 2021 museon nimi muuttuikin Museo Leikiksi. Uudistuksen myötä museo myös muuttaa uusiin tiloihin Näyttelykeskus WeeGeen viereen, osoitteeseen Ahertajantie 3. Museo Leikki avautuu yleisölle keväällä 2022. Kiinteä yhteys ja yhteistyö Teatteri Hevosenkenkään jatkuun.

Museo Leikkiä rakennetaan parhaillaan. Museo avautuu keväällä 2022.
Leikki – Lekmuseet byggs som bäst. Museet öppnas på våren 2022.
Leikki – The Museum of Play is presently being built.
The museum will open in the spring of 2022.
LELUMUSEO HEVOSENKENKÄ ON SULJETTU 30.11. – 20.12.2020
LELUMUSEO HEVOSENKENKÄ ON SULJETTU 30.11. – 20.12.2020