Miten tehdään onnistunut coni?
Conivuosi 2024 on kääntynyt kohti loppuaan. Uusia conitapahtumia on syntynyt ja toisille olemme jättäneet haikeita jäähyväisiä, samalla kuin klassikkotapahtumat tarjoavat vuosi vuodelta yhteisöilleen tutun ja rakkaan conikokemuksen, mutta uusin maustein. Onnistuneet conitapahtumat ovat harvoin sattumaa vaan huolellisen ja pitkällisen työn tulosta.
Conitapahtumat tehdään faneilta faneille, pelaajilta pelaajille, cossaajilta cossaajille ja harrastajilta harrastajille. Ketkä siis tietäisivät parhaiten miten coni järjestetään kuin yhteisö itse! Onnistuneen conin takana on aina vaihtelevan kokoinen joukko CONITEAN jäseniä, jotka omalla kokemuksellaan sekä ahkeralla yhteistyöllä varmistavat että tapahtuman järjestämisen kannalta tärkeät asiat ovat hyvässä hoidossa. Mitä suurempi tapahtuma, sitä enemmän sen järjestämisessä on liikkuvia osia ja yksityiskohtia!
Ilmiselvin osa-alue conitapahtumia kävijöiden näkökulmasta on OHJELMA. Conitapahtumat perinteisesti koordinoivat yhteisön tuottamaa ohjelmaa, jota aikataulutetaan ja toteutetaan yhteisymmärryksessä. Onnistuneessa tapahtumassa ohjelmaa on sopiva määrää ja se ajoittuu laajasti tapahtuman ajalle. Ohjelmaan järjestetään yleensä avoin haku, jonka kautta kuka tahansa voi ilmoittaa oman tapansa tuoda tapahtumaan kiinnostavaa sisältöä.
Menestyksekkäimmät tapahtumat saattavat nykyään saada niin paljon ohjelmailmoituksia, ettei kaikki meinaa mahtua tapahtuman tunteihin ja tiloihin. Tapahtumat myös kasvavat usein menestyksensä myötä muutamasta tunnista koko päiväksi ja lopulta useammaksi päiväksi. Joskus koko ohjelman tasapainottamiseksi kannattaa myös aktiivisesti kutsua teemaan sopivia ohjelmanpitäjiä ja ehkä jopa kunniavieraita.
TAPAHTUMAPAIKKA ja tilojen käytön tavat on ensimmäisiä asioita onnistuneen conin kannalta. Tilaa tarvitaan riittävästi ja sen tarvitsee soveltua tapahtuman puuhiin. Suuret ohjelmasalit, laajat ja ilmavat taidekujat, muutamat rauhallisemmat tilat, kätevät puuhapöydät ja riittävästi oleskelutilaa takaa jokaisen conikävijän innostukselle ja jaksamiselle sopivat combon mahdollisuuksia ja vapautta.
Osallistujat löytävät paikalle vain jos tapahtuma viestii harrastajayhteisön kanssa onnistuneesti. Tapahtuma tarvitsee sekä osallistuvaa conikansaa että kokonaisen joukon yhteisen ohjelman järjestäjiä ja vapaaehtoisia. Onnistuneen tapahtuman VIESTINTÄ valitsee somekanavat ja verkostot huolella tavoittavuuden perustella sekä huolehtii vastuullisesti yhteisölle tiedottamisesta ja vastaa sujuvasti yhteisön kysymyksiin. Conit ovat osa yhteisöllistä harrastamista myös yhden päivän tai viikonlopun ulkopuolella ja tapahtuman viestintä onnistuu parhaiten, jos ollaan kulttuurissa läsnä ja hereillä myös suurimman mainostuskauden ulkopuolella. Tapahtuman brändin tunnelma ja ääni saa myös näkyä rohkeasti esim. nörttihuumorin, lennokkaiden viestintätempausten tai yhteisön osallistamisen kautta.
Conitapahtumat ovat viime vuosien aikana kehittäneet upeaa verkostomaista yhteistyötä jokaisen henkisen ja fyysisen TURVALLISUUDEN rakentamiseksi. Jokaisen onnistuneen tapahtuman takana on yhteisölle sopivat käytännön pelisäännöt, jotka perustuvat jokaisen osallistujan kunnioitukselle ja tarpeen mukaan saatavalle tuelle esim. häirintäyhdyshenkilöiden muodossa. Tiloihin mietitään turvallisuussuunnitelmat, järjestyksenvalvonta sekä vesipisteet. Someen ja verkkotoimintaan pohditaan moderaattorit ja coniteaan sovitaan toimintaperiaatteet kriisiviestinnälle.
Onnistuneiden conitapahtumien taika muodostuu kuitenkin eniten ihmisistä. Tapahtumaa järjestämässä voi olla satoja tai yli tuhat VAPAAEHTOISTA, joista osa työskentelee ympäri vuoden ja osa vain tapahtuman aikana. Jokaisen panos on tärkeä ja on tärkeää että tapahtuma on mukava myös järjestäjilleen. Jokainen vapaaehtoinen ansaitsee opastusta, tukea, yhteistyötä ja sopivan määrän henkilöstöetuja. Jokainen conin tekijä ansaitsee kiitokset joka tapahtumasta ja vaivansa kautta jokainen omistaa osan tapahtuman kokonaisuudesta.
Tapahtuman pääjärjestäjillä on tietenkin päävastuu tapahtuman kokonaisuudesta, mutta valtaa pitää myös jakaa ja vapaaehtoiset ansaitsevat heille annetun luottamuksen lähes poikkeuksetta erinomaisesti. Homma toimii kätevästi kun aikataulut, pelisäännöt, työkalut ja muut yhteistyön rakenteet ovat selkeitä. Tällöin jokainen tiimissä tietää kuinka toimia ja voi antaa parastaan mahdollisimman sujuvasti. Tapahtuma loistaa vapaaehtoisten vapauden ja ilon kautta.
Onnistunut conitapahtuma tarjoaa juuri SOPIVASTI nähtävää, tehtävää, koettavaa, tukea, rauhaa sekä kotiin vietäviä aineellisia ja aineettomia muistoja. Suosittelen jokaiselle conitapahtumissa kävijälle vapaaehtoisen tai ohjelmanjärjestäjän roolien kokeilemista ainakin kerran, jotta pääsee näkemään uuden puolen lempparitapahtumistaan.
Lopuksi muutamia coniskenen lähiajan tapahtumia, joista harrastajayhteisöt pääsevät nauttimaan tänä talvena:
- Pörröcon Joulutanssiaiset 14.12.2024 Museo Leikissä Espoossa
- Desucon 24.-26.1.2025 Sibeliustalo Lahti
- Konekocon 1.2.2025 Kuopio
- Cosmocon 8.-9.2.2025 Seinäjoki
Koko vuoden conikalenterin löydät osoitteesta conit.fi
Anna Jalo, pitkäaikainen conin pääjärjestäjä, fanikulttuurin mahdollistaja, harrastustapahtumien järjestäjä sekä Tokiosta Tapiolaan -näyttelyraadin jäsen.
Blogin kansikuva: Nyymix / https://conikuvat.fi/
Tokiosta Tapiolaan – japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen Suomessa -erikoisnäyttely 22.3.2026 saakka Museo Leikissä.