Manga Suomessa

Dragon Ball -mangapokkarin kuva.
Dragon Ballin julkaisu Suomessa v. 2003 aloitti mangan Suomen valloituksen. Kuva: Museo Leikki

Ensimmäiset Suomessa julkaistut mangat olivat Hiroshiman poika (1973–1987) vuonna 1985 sekä Akira (1982–1990) vuonna 1996. Kyseiset julkaisut olivat pitkään ainoat Suomessa julkaistut mangat. Ennen 2000-luvun alkua mangafanit pystyivät lukemaan mangaa ostamalla esim. englanniksi käännettyjä tuontisarjakuvia erikoisliikkeistä, netistä tai lainaamalla muilta mangaharrastajilta. Fanit tekivät myös käännöksiä mangasarjoista ja samalla syntyi ensimmäisiä faniyhdistyksiä ja -kerhoja.

Mangan Suomen valloitus alkoi keväällä 2003, kun Kolibri (myöh. Tammi, Sangatsu Manga) julkaisi Akira Toriyaman Dragon Ballin neljä ensimmäistä osaa. Sarja tuli myyntiin marketteihin ja kioskeihin, eikä vain kirjakauppoihin kuten Hiroshiman poika ja Akira aikanaan. Dragon Ball aiheutti ilmestyessään kohun ja siihen jouduttiin laittamaan 12 vuoden ikäraja. Mangojen ikärajat ovat kuitenkin vain suosituksia, eikä kauppojen tai kirjastojen tarvitse valvoa niitä. Vuonna 2003 oli myös Ranma ½ -nimisen mangasarjan debyytti Suomessa, Egmont Kustannuksen alkaessa julkaista sitä. Vuonna 2004 Dragon Ballin kustantaja Tammi perusti Sangatsu Mangan, Suomen ensimmäisen pelkästään mangaan erikoistuneen julkaisulinjan. Seuraavina vuosina mangan lukeminen Suomessa lisääntyi vauhdilla ja uusia sarjoja julkaistiin jatkuvasti. Vuonna 2005 Anime-lehti aloitti toimintansa ensimmäisenä suomalaisena animeen ja mangaan keskittyvänä lehtenä. Mangaa alkoi ilmestyä enemmän myös kirjastojen lainahyllyille.  

Mangan niin sanottu aallonharja Suomessa oli vuosina 2007–2008, jolloin julkaistiin useita tunnettuja mangasarjoja, kuten Naruto, Death Note, Oh! My Goddess ja Nana. Sangatsu Mangan ja Egmont Kustannuksen rinnalle nousee muitakin kustantajia, kuten Punainen Jättiläinen, Pauna Media Group ja Editorial Ivrea. Egmont Kustannus lopetti suomenkielisen mangan julkaisemisen vuonna 2013, minkä jälkeen suurimman osan mangasta Suomessa on julkaissut Sangatsu Manga sekä sen omistuksessa vuodesta 2009 lähtien ollut Punainen jättiläinen.

Suomen mangajulkaisut: https://tokio.fi/

Manga Suomessa -aikajana
Manga Suomessa -aikajana. Taitto: Mari Kasurinen
Palaa teeman alkuun
Seuraava artikkeli