Lolita-muodin harrastaminen

Nuoria naisia Lolita-muodin mukaisissa puvuissa.
Lolita-muodin harrastajia. Kuva: Vilma Kosola

Tunnetuin j-muodin katutyyleistä Suomessa on lolita-tyyli. Sillä on monia alalajeja, kuten gothic lolita, sweet lolita, classic lolita ja jopa punk lolita. Lolita tunnetaan tyylinä siveellisyyden, kainouden ja eleganttiuden korostamisesta.

Lolita ja ennakkoluulot

Lolita-muoti muodostaa vahvan yhteisön ja elämäntavan, jossa kokoonnutaan tapaamisiin, teekutsuille ja muihin sosiaalisiin tapahtumiin esittelemään asuja ja jakamaan intohimoa tyyliä kohtaan. Lolita-tyylin taustalla on kaksi 1970-luvulla perustettua vaatebrändiä: Milk ja Pink House. Tunnusomaista lolita-tyylille on alushameen avulla tehty siluetti. Yleensä mekon tai hameen helma ylettyy polviin asti. Söpöydestään huolimatta lolita-muoti sisältää vahvan feministisen kannanoton. Se syntyi kapinoimaan Japanin hillittyä valtavirtaestetiikkaa, yhteiskunnan normeja ja patriarkaattia vastaan. 

Lolita-tyyli sekoitetaan helposti Vladimir Nabokovin Lolita-romaaniin, vaikka tyylillä ei ole nimeä lukuunottamatta mitään yhteistä teoksen kanssa. Romaanista ja yhteisestä nimestä johtuen lolita-tyyliin pukeutuvat kohtaavat paljon ennakkoluuloja.

Brändivaate vai itsetehty puku? 

Suomen lolita-piireissä brändit kuten Angelic Pretty, Baby, The Stars Shine Bright, Metamorphose tai Innocent world olivat aikoinaan harvinaista herkkua. Brändivaatteita oli vain Japanissa käyneillä, sieltä tuliaisia saaneilla tai mekkoja kansainvälisestä lolita-verkkoyhteisöstä ostaneilla. Brändituotteisiin suhtauduttiin intohimolla ja ne sanelivat trendit. Toisaalta paljon rahaa brändituotteisiin käyttäviä saatettiin leimata elitistisiksi. Valmiiden lolita-mekkojen löytäminen on nykyään huomattavasti helpompaa kuin ennen, mutta samalla muoti on muuttunut lähemmäksi pikamuotia. Sen seurauksena materiaalien laatu on heikentynyt. 

Koska lolita-pukuja ja -asusteita oli pitkään vaikeaa hankkia, monet ryhtyivät tekemään niitä itse. Suunnitteluun ja ompelemiseen motivoi mahdollisuus oman luovuuden ilmaisemiseen, uniikkius, hinta, eettisyys sekä mahdollisuus ekologisempaan kuluttamiseen käyttämällä käytettyjä materiaaleja.

Lue myös: käsityönopettaja, lolita-harrastaja Hanna Kousan blogikirjoitus Mekkoterapiaa.

Enfant Terrible -foorumi 

Enfant Terrible oli 2000-luvun alussa perustettu isoin suomalainen J-muotiin ja erityisesti lolita-tyyliin keskittyvä keskustelufoorumi. Foorumi toimi ensin animea ja mangaa käsittelevän nettiyhteisön Kupolin alafoorumina ja 2008 alkaen omalla palvelimellaan. Terriblessä, ystävien kesken “pölössä”, oli muun muassa kuvagalleria asujen postauksiin, “teehuone” yleiseen keskusteluun, ompelututoriaaleja, kauppapaikka sekä “bongaa lolita”-ketju, jonne moni toivoi salaa päätyvänsä. Foorumin kautta järjestettiin miittejä eli kokoontumisia, ja postattiin miittikuvia. Terriblen kulta-aikoina jäseniä oli noin 1400 henkilöä, ja keskustelu oli aktiivista ja päivittäistä.

Lolita-tyylin säännöt koettiin 2000-luvun alussa hyvin tiukkoina. Helmojen mittoja, kenkien korkoja ja muuta mittailtiin. Jos mekossa sattui olemaan muovipitsiä, sitä kauhisteltiin. Vähitellen koko foorumia alettiin pitää tiukkana ja kaavoihin kangistuneena yhteisönä. Sosiaalisen median suosion noustessa ja foorumin aktiivisuuden laskettua Enfant Terrible lopetettiin vuonna 2016.

Hellocon-tapahtuma

Hellocon on suomalainen lolita-tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2013 asti ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta järjestetään Helsingissä. Tapahtuman taustalla toimii Hellocon ry, jonka tavoitteena on ylläpitää ja kasvattaa lolita-muotikulttuuria Suomessa. Hellocon-tapahtumassa on ohjelmana mm. muotinäytöksiä, paneelikeskusteluja, työpajoja, luentoja unohtamatta teekutsuja ja iltabileitä. 

Jokaisella Helloconilla on oma teemansa ja moni tapahtumaan osallistuja valmistaakin juuri tapahtuman teeman mukaisen mekon tulkiten teemaa omalla tavallaan.

Palaa teeman alkuun
Seuraava artikkeli