Leikin- ja lapsuudentutkimus

Lapsuudentutkimus on kehittynyt marginaalisesta aiheesta monipuoliseksi ja vakiintuneeksi tutkimusalaksi, jota leimaa monitieteisyys ja teoreettinen luovuus. Suomessa lapsuudentutkimus on kehittynyt erityisesti lastenkasvatuksen, psykologian, sosiologian ja kulttuurintutkimuksen kentillä. Esimerkiksi vuonna 2023 julkaistu Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen esittelee tutkimusalan metodologista moninaisuutta ja tarkastelee menneisyyden lapsuutta eri tieteenalojen näkökulmista.
Lapsuudentutkimuksesta voi vielä erikseen erottaa leikintutkimuksen, joka keskittyy lasten lisäksi kaikenikäisten leikkiin. Suomessa leikintutkimus kattaa lapsuuden tutkimuksen lisäksi useita eri alueita, kuten kulttuurintutkimuksen, kasvatustieteen, sekä digitaalisen pelaamisen ja -leikin. Myös lelujen tutkimus keskittyy moniin eri osa-alueisiin, kuten leikkikulttuuriin, lelujen esinehistoriaan, leluturvallisuuteen, lelujen vaikutukseen lasten kehitykselle sekä niiden kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen.
Alta pääset selaamaan suomalaisia leikin- ja lapsuudentutukimukseen keskittyviä tahoja sekä yksittäisiä tutkijoita. Sivuja päivitetään koko ajan. Jos haluat hankkeesi, organisaatiosi tai tutkimuksesi mukaan näille sivuille, ota yhteyttä osoitteeseen info@museoleikki.fi.