Lapsuus, leikki ja sateenkaarihistoria

Kaksi pientä nukkea prinsessahameissa yhdessä keinussa.

Lapsuus, leikki ja sateenkaarihistoria

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on aina ollut olemassa, mutta monesti se on pidetty piilotettuna. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.

https://sateenkaarihistoria.fi/tapahtumat-sivu/sateenkaarihistoriakuukausi/

Näin marraskuisin tapahtuvaa sateenkaarihistoriakuukautta koordinoiva Sateenkaarihistorian ystävät ry aloittaa kuvauksensa muistokuukaudelle, jonka tavoitteena on ”tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria LHBTIQA+ -näkökulmista ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.”. Sateenkaarihistoriakuukausi ja pride-kuukausi ovat kaksi merkittävää vuodenaikaa sateenkaari-ihmisten muistamiselle ja juhlimiselle. Mutta, kuten yllä sanotaan, niin sateenkaarihistoria kuin sateenkaari-ihmisetkin ovat läsnä kaikkialla kaikkina aikoina. Tämänlaiset muisto- ja juhlakuukaudet ovat tärkeitä muistuttamaan meitä siitä, ettei seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeus elämään ilman syrjintää ole vielä todellisuutta. Mutta on yhtälailla tärkeää muistaa ja juhlistaa sateenkaari-ihmisiä ympäri vuoden, jotta yhteisön olemassaolo voitaisiin aidosti normalisoida. 

Sateenkaarihistoriaa on kaikkialla kaikkina aikoina. Myös sateenkaarilapset ja -lapsuus ovat osa tätä historiaa. Sateenkaarilapsuudesta puhuttaessa keskitytään monesti identiteetin kehitykseen ja erinäisiin kasvukertomuksiin, mutta harvemmin puhutaan siitä millaista on olla lapsi, joka vain sattuu olemaan sateenkaareva. Saadaksemme lisää tietoa siitä, millaisista leikeistä ja leluista sateenkaarilapset ovat tykänneet ja millaisia hahmoja he ovat fanittaneet, Museo Leikki toteutti Sateenkaarilapsuus-keruun kesällä 2023. Keruu sai kaiken kaikkiaan 33 vastausta ympäri Suomea, ja vastaajien ikähaarukka oli 17-vuotiaasta 56-vuotiaaseen. Tämän keruun avulla pystyimme tallentamaan pienen osan sateenkaarihistoriaa, jota ei välttämättä muuten olisi saatu talteen.

Sateenkaarilapsuus-keruussa kysyimme vastaajilta heidän identiteetistään ja miten se on kehittynyt heidän elämänsä aikana. Kysyimme heiltä myös heidän lapsuuden perheistä ja kasvuympäristöistä. Mutta meille tärkeintä leikin, lelujen ja lapsuuden museona oli saada tietää vastaajien lapsuuden lempileikeistä, -leluista, -tarinoista ja -saduista, -peleistä, -sarjoista ja -idoleista. Olemme ilahtuneita vastausten laajuudesta ja kirjosta, ja keruun menestys osoittaa myös sen, että ihmiset haluavat jakaa omaa historiaansa ja kokemuksiaan. Tällaiset muistot ja muistelut ovat häilyväisiä ja katoavat helposti, joten on hienoa että nämä kertomukset on nyt ikuistettu tämän keruun tuloksena. Satenkaarilapsuus-keruun vastauksiin pääsee käsiksi niin tutkijat kuin muuten aiheesta kiinnostuneet ottamalla yhteyttä Museo Leikkiin.

Museoilla ja muilla muistiorganisaatioilla on valtaa. Valtaa vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, valtaa antaa ääntä eri ihmisryhmille ja valtaa legitimoida niitä ilmiöitä, joita ne päättävät nostaa esille. Me Museo Leikillä tiedostamme valta-asemamme ja haluamme käyttää sitä edistämään meille tärkeitä asioita, kuten tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien toteutumista. Tämän takia haluammekin ottaa osaa sateenkaarihistoriakuukauteen. Pidämme tätä erityisen tärkeänä leikin, lelujen ja lapsuuden museona, koska sateenkaariaiheet tavataan pitää enemmänkin aikuisten kuin lasten asiana. Meillä on erityinen asema siinä, että voimme jakaa tietoa ihmisyyden moninaisuudesta uusille sukupolville, koska uudet sukupolvet ovat meidän suurin asiakasryhmä. 

Sateenkaarihistoriaa on kaikkialla ja kaikkina aikoina, ja kuka vaan voi alkaa tallentamaan sitä. Sateenkaarilapsuus on tärkeä osa sateenkaarihistoriaa, ja sateenkaarilapset ansaitsevat tulla nähdyksi omina itsenään. Meidän kaikkien täytyy tehdä töitä sen eteen, että sateenkaarilasten oikeus turvalliseen ja leikintäytteiseen lapsuuteen toteutuu. 

Valtteri Korva, Museo Leikin projektityöntekijä

Tykkäsitkö artikkelista?

Jaa Facebookiin
Jaa Twitterissä
Jaa Pinterest
Jaa Whats App