Laiva on lastattu leluilla – kokoelmanäyttely 7.3.2021 saakka

 

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmanäyttelyssä pääosassa on leikki. Museossa voi nähdä kullekin vuosikymmenelle tyypillisiä leluja, hauskoja harvinaisuuksia ja itse tehtyjä mielikuvituksen tuotteita. Näyttelyä kiertämällä pääsee kurkistamaan menneiden aikojen lasten- ja nuorten leikkeihin, pohtimaan leikin merkitystä ja muistelemaan oman lapsuutensa lempileluja. Tai näkemään niitä leluja, joita ei koskaan saanut vaikka olisi halunnut.

Suomalaiset lelut ovat museon peruskokoelman aarteita. Martta- ja Dolly-nuket kuuluivat monen äidin ja mummin lapsuuteen. Itse tehdyt räsynuket ja puuautot ovat olleet niitä rakastetuimpia leluja. Museosta löytyy myös hienoja lahjoiksi saatuja leluja, jotka usein olivat ulkomailta Suomeen tuotuja. Keräilijöiden suosimat mekaaniset peltilelut herättävät monissa nostalgisia tunteita. Kansainväliseen seminaariin kokoontuneet persoonalliset teddykarhut puolestaan viehättävät kaikkia ikään ja sukupuoleen katsomatta. Isiltä ja pojilta saattaa vierähtää tovi jos toinenkin Löylymäen asemaa tutkiessa. Pienoisrautatiekerhon huolella tekemän suuren ja upean pienoismallin luona voi myös kuunnella vanhoista puhelimista kiehtovia tarinoita Löylymäen asukkaista.

Perusnäyttelyn vanhimmat esineet ovat nukkeja, nuken tavaroita ja muistoalbumeita 1800-luvun jälkipuoliskolta ja uusimmat muotileluja aivan viime vuosilta. Jokainen voi löytää juuri oman lapsuutensa tuttuja leluja ja esineitä vitriineistä. Pula-ajan lapset muistanevat 1940-luvulla paperikankaasta valmistetut lelut kun taas 1970-luvulla syntyneelle ahvenanmaalaisen Plaston valmistama vihreä Kurkkumopo saa hymyn huulille. Museo kerää vanhojen lelujen lisäksi myös nykyajan lasten leluja. Ne ovat oman aikamme tulkkeja sekä tulevien sukupolvien menneisyyttä.

Lelumuseon laiva on lastattu myös leikillä! Erilaisia leikkipaikkoja on useita: kestosuosikki on vuosittain ulkoasuaan muuttava puu, josta voi laskea liukumäkeä alas. Hevosiin tai käsitöihin viehtynyt voi puolestaan kurkistaa Emman talliin ja kokeilla villasukasta tehdyillä keppihevosilla ratsastamista. Otsolan asema muuttuu myös vuosittain erilaiseksi touhupaikaksi.

Perusnäyttelyyn liittyvät, alakoululaisille suunnatut virtuaaliopastukset löydät täältä!

Museo Leikkiä rakennetaan parhaillaan. Museo avautuu keväällä 2022.
Leikki – Lekmuseet byggs som bäst. Museet öppnas på våren 2022.
Leikki – The Museum of Play is presently being built.
The museum will open in the spring of 2022.
LELUMUSEO HEVOSENKENKÄ ON SULJETTU 30.11. – 20.12.2020
LELUMUSEO HEVOSENKENKÄ ON SULJETTU 30.11. – 20.12.2020