Museo Leikki on suljettu 8. – 16.4.2024! Lue lisää
Leikki – Lekmuseet är stängt 8. – 16.4.2024! Läs mer
Leikki – the Museum of Play is closed 8. – 16.4.2024! Read more 

Kanadalainen pöytäjääkiekkopeli Hot-Shot Hockey

 

Näin talviolympialaisten tuntumassa Lelumuseo Hevosenkenkä esittelee helmikuun esineenä kanadalaisen pöytäjääkiekkopelin Hot-Shot Hockeyn. Peli on valmistanut Munro Games 1970-luvun alussa. Munro Games sai alkunsa jo 1930-luvulla kun torontolainen Donald H. Munro valmisti lapselleen joululahjaksi pääosin puusta tehdyn jääkiekkopelin. 1930-luvulla elettiin Pohjois-Amerikassa suuren laman aikaa. Tilanne kosketti myös Donaldin perhettä, jolla ei ollut varaa ostaa lahjoja jouluksi. Joululahjaidea kuitenkin kääntyi Munron onneksi, sillä hän alkoi valmistaa pelejä myytäväksi kanadalaisiin tavarataloihin. Pelistä muodostui nopeasti menestystuote. Munro Gamesin pöytäjääkiekkopelejä valmistettiin lopulta kymmeniä erityyppisiä 1940-luvulta lähtien seuraavan kolmenkymmenen vuoden ajan. Jääkiekkopelit ovat jo pitkään olleet Kanadan suosituimpia pelejä. Suomalaisille puolestaan tutumpi pöytäjääkiekkomerkki on ruotsalainen Stiga. Stiga sai alkunsa naapurimaan vuoden 1957 jääkiekkohuumassa, kun Ruotsi voitti miesten jääkiekon maailmanmestaruuden Neuvostoliittoa vastaan. Suomi sijoittui vuoden 1957 kisoissa neljänneksi.

Lelumuseon Hot-Shot Hockey-peli on mahdollisesti lähetetty Kanadasta lahjaksi suomensukulaisille tai ostettu matkalta kotiin vietäväksi. Pelillä on ilmeisesti myös aikoinaan leikitty paljon, sillä pelissä näkyy ahkeran käytön jäljet. Hot-Shot Hockeyn pelikenttä on valmistettu kovalevystä ja siinä on peltireunat. Reunojen ulkopuolelle on maalattu yhdysvaltalaisten ja kanadalaisten jääkiekkojoukkueiden kotikaupunkien nimiä. Pelaajat ovat peltisiä ja niillä on maalatut kasvot, peliasu ja maila, mutta ei kypäriä. Tämänkaltaiset realistiset pelaajat ja pelikentät tulivat käyttöön 1960-luvulla. Munro Games alkoi valmistaa sellaisia Pohjois-Amerikassa ensimmäisten joukossa.

Pöytäjääkiekkopelit saivat varteenotettavan kilpailijan vasta videopeleistä, mutta ”pöytälätkä” herättää edelleen monissa nostalgisia muistoja omasta lapsuudesta. Pelit heijastavat ihmisten ja kansojen historiaa ja perinteitä. Esimerkiksi Kanadassa jääkiekkoa pelattiin jo 1800-luvulla, ja siitä puhuttiin jo tuolloin maan kansallislajina. Ja veihän Kanada tämänkin vuoden Sotshin olympialaisissa molemmat kiekkokullat. Suomessa taas jääpallo oli pitkään perinteisempi laji, jonka jääkiekko haastoi koko kansan lajina vasta 1950-luvulla.

 

Lähteet:

 

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmatietokanta

University of Waterloo Elliott Avedon Virtual Museum of Games: http://www.gamesmuseum.uwaterloo.ca/VirtualExhibits/hockey/munroe/index.html

TableHockeyGames.com: http://tablehockeygames.com/frmhist.htm

Suomen Jääkiekkomuseo: http://vapriikki.fi/jaakiekkomuseo/historia2.htm

Suuri pelikirja. 150 kiehtovaa peliä kaikkialta maailmasta 1990. Toim.: Jack Botermans, Tony Burrett, Pieter van Delft ja Carla van Splunteren. Kustannus Makelä Oy: Karkkila