Höyrylaivan uittoa Tampereen kesässä

 

Heinäkuu on ulkoleikkien kulta-aikaa – onhan kuukausi Suomessa se virallinen kesä- ja lomakuukausi, jolloin myös on yleensä parhaimmat ilmat. Kesäkuussa säät ovat usein vielä viileähköt ja elokuussa illat jo pimeät. Kurkistus kokoelmaan -sarjassa haluamme esitellä näin heinäkuussa yhden museomme komeimmista itse tehdyistä leluista, jolla kelpaa leikkiä ulkona. Kyseessä on suurehko, yli 100-vuotias höyrylaiva vuodelta 1913.

Laivan on tehnyt Matti-isä pojalleen Erkille Tampereella tämän leikkeihin. Erkki oli laivan valmistuessa 9-vuotias.  Laivan runko on maalattua peltiä, kaiteet ja ruori alumiinia, ja laivan sisällä on rautasekoitteesta tehty ihka oikea höyrykone. Laiva toimii höyryvoimalla. Laiva on suhteellisen kookas, yli 70 cm pitkä, ja leluksi suhteellisen painava. Lahjoittajan kertoman mukaan perheen pojat uittivat laivaa kesäisin Tampereen Bromsinlahdessa ja Tammer-hotellin edustalla olevassa lammikossa.

Laiva on sen verta hieno, että se pääsi esille joitakin vuosia sitten Lahden museoiden Jugend-ajasta kertovaan näyttelyyn. Kyllä sitä kelpaakin esitellä! Itse tehdyt lelut ovat ehdottomasti museomme aarteita, vaikka niillä ei rahallista arvoa juuri olekaan. Ennen 1950-lukua ja sen jälkeenkin suomalaiset kuitenkin pääosin leikkivät itse tehdyillä leluilla – niistä monet olivat valtavan hienoja, sillä isät olivat lähes poikkeuksetta nikkarointi – ja äidit ompelutaitoisia.

 

Lähteet:

Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmatietokanta