Hankkeita, järjestöjä ja verkostoja

Alta pääset selaamaan suomalaisia leikin- ja lapsuudentutukimukseen keskittyviä tahoja. Sivuja päivitetään koko ajan. Jos haluat hankkeesi, organisaatiosi tai tutkimuksesi mukaan näille sivuille, ota yhteyttä osoitteeseen info@museoleikki.fi.
EntrePlay-hanke
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön EntrePlay-hanke yhdistää leikillisyyden ja yrittäjyyskasvatuksen. Hankkeessa on kehitetty leikillisiä oppimismenetelmiä, joita voidaan käyttää yrittäjyyskoulutuksessa. Tavoitteena on ollut tutkia, kuinka leikillisyys ja luovuus voivat edistää yrittäjyysasenteita ja -taitoja.
Lapset, nuoret ja oppiminen (Turun yliopisto)
Lapset, nuoret ja oppiminen on yksi Turun yliopiston strategian viidestä monitieteisestä teemasta. Tutkimuksen lippulaivat INVEST ja EDUCA sekä muut monitieteiset ekosysteemit tuottavat tutkittua tietoa ja keinoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oppimisen edistämiseen, yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseen, hyvinvointivaltion uudistamiseen sekä tulevaisuudessa tarvittavan osaamisen varmistamiseen.
Lapsuuden historiaa -verkkoalusta
Yksi Suomen keskisistä lapsuuden ja perhe-elämän historiaan keskittyvistä tutkijoista on Antti Malinen, jonka ylläpitämä Lapsuuden historiaa -verkkoalusta kokoaa yhteen lapsuuteen ja sen tutkimukseen liittyvää tietoa, aineistoja ja näkökulmia. Malinen on koonnut sivustolleen myös kattavan listauksen lapsuuden ja nuoruuden historian sekä kotimaisesta että kansainvälisestä tutkimuskirjallisuudesta ja kotimaisista tutkimushankkeista. Sivuston tekoon voi osallistua ehdottamalla juttujen aiheita, tarjoamalla lyhyttä kirjoitusta Tarinat -osioon tai vinkkaamalla kiinnostavista aineistoista.
Lapsuudentutkimuksen seura
Vuonna 2008 perustettu Lapsuudentutkimuksen seura edistää monitieteistä ja monialaista lapsi- ja lapsuudentutkimusta kansallisesti ja kansainvälisesti. Lapsuus ilmiönä ymmärretään käsittämään kaikki alle 18-vuotiaat lapset. Seura järjestää tiedeyhteisölle, päättäjille, ammattilaisille sekä laajemmalle yleisölle suunnattuja keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja konferensseja sekä harjoittaa tieteellistä julkaisutoimintaa. Suurin tapahtuma ovat Lapsuudentutkimuksen päivät, jotka yhdistävät sekä suomalaisia että ulkomaisia tutkijoita. Seura toimii yhteistyössä lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten tieteellisten seurojen, tutkijaverkostojen ja asiantuntijaorganisaatioiden kanssa.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tutkimus -temaattinen kokonaisuus (Turun yliopisto)
Temaattisen kokonaisuuden keskiössä ovat yksilöt ja yksilöiden elämänkulut. Tutkimuksen ja koulutuksen tavoitteena on tukea lapsia ja nuoria vastuullisina toimijoina ja kestävän tulevaisuuden rakentajina.
Lastentarhamuseo ja Ebeneser-säätiö
Ebeneser-säätiön tarkoituksena on varhaiskasvatuksen sekä vanhemmuuden tukeminen ja lastentarhatyön kulttuurihistoriallisen merkityksen vaaliminen. Säätiö tukee ja edistää varhaiskasvatuksen tutkimusta ja koulutusta, sekä osallistuu yleiseen kasvatustoimintaan. Säätiö ylläpitää vuonna 1998 perustettua Lastentarhamuseota, joka on Pohjoismaiden ainoa ammatillinen lastentarhatyön perinnettä tallentava museo. Museon konseptin keskiössä on varhaislapsuus yleisötyötoiminnassa ja kokoelmapoliittisissa valinnoissa. Museo julkaisee kirjoituksia Lastentarhamuseon blogissa.
Leikkipedagogiikka (Helsingin yliopisto)
Koulutuksessa keskitytään ohjatun ja omaehtoisen leikin tukemiseen varhaiskasvatuksessa sekä käytännön pedagogiikan kehittämiseen.
Leikkipäiväverkosto
Leikkipäiväverkostoa koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Verkostossa on mukana yli 50 toimijaa, jotka ovat mukana verkoston koordinoiman Leikkipäivä-ohjelman ja valtakunnallisen leikin teemaviikon teossa. Verkostojäsenten organisaatiossa järjestetään vuosittain Leikkipäivä-tapahtumia ja verkosto yhdessä järjestää vuosittain huhtikuussa leikin teemaviikolla leikkiin liittyvän seminaarin.Leikin teemaviikon lisäksi Leikkipäiväverkosto jakaa sivuillaan monipuolista leikkitietoutta, pitää yllä yli 1000 leikkiä kattavaa Leikkipankkia, julkaisee leikkiperinnetietoa ja asiantuntijoiden verkkokirjoituksia leikistä ja sen merkityksestä eri näkökulmista, sekä jakaa vinkkejä ja opastusta oman leikkitempauksen järjestämiseen Leikkipäivänä.
Nuorisotutkimusseura
Nuorisotutkimusseura (The Finnish Youth Research Society) on suomalainen tutkimusorganisaatio, joka keskittyy nuorisotutkimukseen ja nuorten elinolojen tutkimukseen. Seura julkaisee tutkimuksia ja järjestää seminaareja, konferensseja ja muita tapahtumia, jotka käsittelevät nuorten elämäntilanteita, kulttuuria, arvoja, osallisuutta ja monia muita nuorisoa koskevia kysymyksiä.
Perinneleikit ry
Perinneleikit ry on vuonna 2009 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on ylläpitää ja elvyttää perinteisten leikkien harrastusta osana nykyajan lasten ja perheiden arkea. Perinneleikit ry järjestää leikityksiä erilaisissa tapahtumissa tavoitteenaan edistää perinneleikkituntemusta ja sosiaalista hyötyliikuntaa. Lisäksi yhdistys on koonnut leikkejä verkkosivuilleen, useisiin julkaisuihin, kuten kirjoihin, kalentereihin, muistipeleihin ja metsäleikkikortteihin, tarjoten näin resursseja perinneleikkien harrastamiseen.
Perla – Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus (Tampereen yliopisto)
Tampereen yliopistossa toimii PERLA-tutkimuskeskus, joka keskittyy monitieteiseen lapsuuden ja nuoruuden tutkimukseen. Keskuksessa tarkastellaan lapsuutta ja nuoruutta historiallisina, kulttuurisina ja yhteiskunnallisina ilmiöinä. Teemoja ovat muun muassa lasten oikeudet, osallisuus, koulutus ja arjen käytännöt.
Pori Laboratory of Play
Pori Laboratory of Play (PLoP) on Porin yliopistokeskuksessa toimiva leikillisyyteen, peleihin, urheiluun ja taidelähtöiseen tutkimukseen keskittyvä laboratorio, joka aloitti toimintansa vuonna 2019. Se toimii monialaisena tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen alustana, tehden yhteistyötä muiden paikallisten oppilaitosten ja tutkimusyksiköiden kanssa. PLoP tarkastelee leikillisyyttä eri näkökulmista, kuten digitaalisen ja visuaalisen kulttuurin, teknologian, kaupallisuuden ja kulttuuriperinnön kautta.
Tarinasta leikiksi -hanke
Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa on kehitetty tarinallisen leikin käsikirja, joka tarjoaa käytännön työkaluja lasten kuvitteluleikin kehittämiseen. Tämä hanke perustuu tutkimukseen, joka osoittaa tarinallisen leikin olevan tehokas keino lisätä lasten leikkiin käytettyä aikaa ja kehittää heidän mielikuvitustaan.