Dir en Grey -fanin tarina
Valokuvaaja Ninni West hurahti japanilaiseen populaarikulttuuriin 20 vuotta sitten. Ensin tulivat manga ja anime, sitten hieman myöhemmin japanilainen rock jysähti hänen tajuntaansa. Ninni ei pysty omien sanojensa mukaan fanittamaan mitään “normaalia” määrää, vaan heittäytyy kiinnostuksensa kohteisiin intohimoisesti. Tärkein J-rock-bändi Ninnille oli Dir en grey. Tästäkin huolimatta hän joutui tätä tekstiä kirjoittaessaan googlettamaan Dir en Greyn jäsenten nimet – aika on tehnyt tehtävänsä. Nyt hän on kuitenkin ostamassa lippuja Dir en Greyn Osakan keikalle ja uskoo, että 15-vuotias Ninni olisi pyörtynyt kuullessaan tällaisesta suunnitelmasta.
Maanjäristys
Maailmani järisi eräänä sunnuntai-aamuna aivan äkkiarvaamatta, kun olin 14-vuotias. Makasin omassa sängyssäni ja kuuntelin radiota, kun vanhempani hääräsivät jotakin keittiössä. Yle X:n top 40 -albumilistaohjelma oli juuri alkamassa. Mankasta alkoi kuulua vaaniva sävelmä terävällä rumpukompilla. Sähkökitara ja laulajan maanitteleva lausunta seurasivat. Mies ei paitsi laulanut vieraalla kielellä, hän teki jotain muutakin; hänen äänessään oli säröä, voimaa, herkkyyttä ja jotain taianomaista.
En ollut koskaan kokenut tälläistä musiikillista heräämistä. Kokemus ei ollut hengellinen, vaikka se liittyikin tavallaan Jeesukseen. Dir en greyn albumi Withering to Death oli saavuttanut suomen top 40 myydyimpien albumien listalla sijan 31 (14/2005). Radiossa soi heidän biisinsä Jesus Christ R ‘n’ R.
Fanitavaran metsästystä
Aika ennen suoratoistopalveluita ja TikTokia oli todella erilainen. En meinaa itsekään muistaa millaista se oli, kun uutta musiikkia piti oikein etsimällä etsiä. Internet oli jo miltein joka kodissa, mutta sosiaalinen media, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, oli vielä lapsen kengissä. Tieto ei levinnyt samaan tapaan ja fyysisten CD-levyjen tai fanituotteiden ostaminen oli aikamoista metsästystä. Varsinkin, jos fanitit japanilaista visual kei -bändiä. Kaiva kuvetta, opettele tullaamaan ja googlaa niin, että näppäimistö savuaa. Onnekseni J-rock ja Japani-hommat olivat nostaneet päätään Euroopassa jo siinä määrin, että levyjä oli mahdollista ostaa jopa CDONista. Japanilaiset bändit jopa keikkailivat Euroopassa.
Raavin kasaan rahaa ja ostin kaikki levyt ja DVD:t mitä löysin. Kuuntelin ja katsoin. Varsinkin keikkataltiointi DVD:hen varmasti paloi reikä, niin paljon sitä katsoin. Äitini tunnistaa edelleen The Final biisin, ehkä hieman huonossa mielessä. Tein esitelmän uskonnon tunnille Dir en Greystä. Sain ystävän Australiasta (jonka häihin olen menossa 2026), koska jaoimme rakkauden bändiin. Värjäsin ja leikkasin hiukseni muistuttamaan bändin toisen kitaristin Dien hiuksia (Olin liian nössö suosikkini Kyon hiuksiin). Kaverini teki minulle itse bändipaitoja, kun niitä ei saanut ostettua. Kuten monessa muussakin Japani-jutussa, kyse oli jostain elämää suuremmasta.

Ensimmäinen Dir en Grey -keikkakokemus
Tammikuussa 2007 tapahtui jotain, mikä vavisutti mannerlaattojani; Dir en Grey oli kiinnitetty esiintyjäksi Ankkarockiin. Suosikkibändini olisi tulossa esiintymään Japanista koko matkan aina Vantaan Korsoon saakka. Olin 16, enkä ollut koskaan ollut festareilla. Ilmeisesti äitini kuitenkin näki fanitytön tuskan ja antoi luvan lähteä festaroimaan, kunhan mukaan lähtisi täysi-ikäinen kaveri.

Elokuuta sai odottaa pitkään ja hartaasti, mutta kyllä sinne asti kuitenkin päästiin! Keikka oli huonoimpaan festariaikaan, melkein heti kun alue aukesi ja pienimmällä lavalla. IHAN SAMA, nyt mennään! Keikka oli mahtava kokemus 16-vuotiaalle tosifanille. Mukana ollut serkkuni onnistui myös saamaan kiinni bändin rumpalin Shinyan heittämän rumpukapulan. Joskin joku aikuinen mies yritti sitä viekkaudella ja vääryydellä riistää serkkuni käsistä. Turvamies ratkaisi tilanteen katkaisemalla kapulan puoliksi; miehelle jäi nimetön valkoinen puupalikka kun taas me saimme sotasaaliiksi käsiosan, missä lukee puupalan identifioivat osat. Minulla oli nyt hallussani jotain Dir en Greyn omaa.

”Jonotus luvallista vasta keikkapäivänä”
Aloitin lukion ja tutustuin uuteen joukkoon ernuja ja muita j-rock intoilijoita. Syyskuussa pankki räjähti uudestaan, kun JaMe Suomi ilmoitti Dir en Greyn saapuvan Suomeen marraskuussa TAAS! Tällä kertaa Tavastialle, Helsinkiin. Olin jo käynyt useilla j-rock keikoilla Tavastialla ja tottakai hommasin liput yhdessä ystäväni kanssa. Saimme liput 5.11. olevalle keikalle ja se oli maanantai päivä. Äitini oli tuohtunut: “En antanut tälläiseen lupaa! Olet heti poissa uudessa koulussa!” Asuin kuitenkin jo omillani, joten äiti ei oikein voinut mitään.
Tavastian keikka edusti ns. perinteisempää suomalaista j-rock fanikulttuuria. Tavastian edessä ollut keikkajono kierteli korttelin ympäri jo kun saavuimme paikalle ystäväni kanssa maanantaina aamupäivästä; ensimmäiset jonottajat olivat varmasti paikalla jo vuorokauden vaihtuessa. Meillä ei ollut hinkua ahtaaseen eturiviin, joten nautimme Helsingistä ja kavereiden näkemisestä kaikessa rauhassa. Saimme myös innostettua yhden vanhan kaverini ostamaan lipun jonosta ja keikalle mukaan.
Settilista hiveli korvia, tunnelma oli mahtava ja muistan jääneemme juttelemaan keikan jälkeen tavastialle pitkäksi aikaa. Erikoista J-rock keikoissa oli, ettei siellä saanut kuvata videota tai kuvia lainkaan. Nykyaikana todella järjetön ajatus, mutta 2000-luvuun puolivälissä JaMen järjestämille keikoille jaettiin jopa porttikieltoja kuvauskiellon rikkomisesta. Meidät piti komentaa ulos, kun lattialta alettiin siivota kuiturastoja ja muuta ernuista irronneita varaosia. Meillä ei sinänsä ollut kova kiire, sillä lähdimme yöbussilla takaisin Lapinlahdelle. Aamulla olisi koulupäivä ja tapasimme luokkatovereitamme samassa bussissa.

Uusia – ja vanhoja? tuulia
Dir en Grey jäi ja elämä vei minua eteenpäin. Tuli Tumblr ja Indie sleeze. Tuli valokuvauskoulu ja electrohouse. Tuli Suomi-räp, Suomi-indie ja ihanat pop-musiikin naiset. Kuitenkin olen koko ajan seurannut bändin jäsenten Kyon, Dien, Shinyan, Toshiyan ja Kaorun touhuja sivusilmällä.
Bändin tyyli muuttui raskaammaksi ja örisevämmäksi, eikä se enää minuun iskenyt. Vuoden 2020 tammikuussa Dir en Grey esiintyi Helsingissä Circuksessa, enkä mennyt paikalle. Ohitin myös vuoden 2024 Euroopan nostalgiakiertueen ihan puhtaasti rahatilanteen takia. Se kyllä kirpaisi. Ujosti kiinnostaisi nähdä nämä viisissäkymmenissä heiluvat herrat vielä ainakin kerran! Heidän Instagram-tililtään selvisi, että Japanissa on kiertue vuoden 2024 lopussa. Pitäisikö?!?
Ninni West, Tokiosta Tapiolaan -näyttelyraadin jäsen
Lue myös Ninnin kirjoittama Miksi juuri Japani -blogiteksti!
Blogin kansikuva: Tokiosta Tapiolaan -näyttelyssä on esille Ninni Westiltä lainattua Dir en Grey -faniesineistöä.
Tokiosta Tapiolaan – japanilaisen populaarikulttuurin harrastaminen Suomessa -erikoisnäyttely 22.3.2026 saakka Museo Leikissä.