BRIO ja klassikkojunarata

 

Jotkut lelut kestävät aikaa paremmin kuin toiset. Yksi tällainen leluklassikko on BRIOn junarata, jonka tunnistavat niin nykylapset kuin heidän vanhempansakin. Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmissa on useampikin BRIOn juna, sekä muitakin tämän alkujaan ruotsalaisen lelujätin valmistamia puuleluja.

BRIOn vaiheet yrityksenä ovat monimuotoiset. Yrityksen historiaan voi tutustua Ruotsin Skånessa Osbyssa, jonne tehdas aikoinaan 1800-luvulla perustettiin Ivarssonin veljesten aloitteesta. BRIO onkin lyhennelmä sanoista Bröderna Ivarsson Osby.  Osbyssä on nykyään myös BRIOn oma museo ja leikkipaikka, Lekoseum, jossa lapset pääsevät myös leikkimään. BRIO mielletään vahvasti ruotsalaiseksi brändiksi, vaikka lelujen valmistus loppui Ruotsissa hiljalleen jo 1900-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Nykyään BRIOn lelut valmistetaan Kiinassa ja Tsekissä, ja itse yrityskin myytiin tämän vuoden 2015 alussa saksalaiselle leluvalmistajalle Ravensburgerille.

Kuvassa oleva BRIOn juna on peräisin 1980-luvulta, mutta yritys alkoi valmistaa klassikkojunia jo 1950-luvun lopulla. Yksi Ivarssonin veljeksistä sai idean miniatyyrijunasta ja –radasta USA:n matkojensa myötä. BRIOn tuotannossa suhtauduttiin aluksi ideaan hieman epäillen. Kun kuultiin, että tavaratalo NK oli tilannut kilpailija Mickiltä samantyyppisen junan tuotevalikoimaansa, päätti Brio tuottaa omansa, sillä Mickin junia ei saanut myydä NK:n ulkopuolella. Junasta tulikin suuri vientihitti. Junasettejä on myyty jo yli 75 miljoonaa kappaletta. Magneettikiinnitys juniin tuli vuonna 1964, ja se on patentoitu.

BRIO on hiljattain valmistanut myös metroa ja metrorataa esittävää lelun. Sellainen lahjoitettiin toukokuussa Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmiin Espoon kirjastoissa kiertäneen MetkaMatka-tapahtumakokonaisuuden päätteeksi. On hienoa saada myös tämä urbaanin elämän perusliikenneväline museomme kokoelmiin. Lisää asiaa BRIOn metrosta seuraa varmasti syksyllä 2016 kun länsimetro aloittaa liikennöintinsä!

 

Lähteet:

 

Suomen Lelumuseo Hevosenkengän kokoelmatietokanta

Leksaker. Bästa vägvisaren till 50-, 60-, och 70-, talens underbara leksaksvärld 1/2015.